Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara zammın ardından, 2024 yılı için ikinci bir zam olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Ancak hükümet yetkililerinin yaptığı son açıklamalar, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını netleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda son noktayı koyarken, ekonomik politikaların kalıcı refahı hedeflediğini vurguladı. Asgari ücretle ilgili güncel durum ve gelişmeler ise kamuoyunun gündeminde kalmaya devam ediyor. İşte 2024 asgari ücret ara zammı son durum….

ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ BEKLENTİSİ VE YENİ GELİŞMELER

2024 yılında asgari ücrete zam olup olmayacağı merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 26 Haziran'da yaptığı açıklamada, yıl içinde asgari ücrette artış olmayacağını belirtti. Işıkhan, "Geçici değil, kalıcı refahı amaçlıyoruz," diyerek, bu kararın yıl sonuna doğru enflasyon düşüşüyle olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti. Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için Aralık ayında tekrar toplanacaklarını vurgulayan Işıkhan, göstergelerin olumlu geldiğini söyledi.

TEMMUZ AYI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI RAKAMLARI

TÜRK-İŞ, her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Temmuz 2024 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken "açlık sınırı" 19 bin 234 lira 43 kuruş olarak belirlendi. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamaların toplamı olan "yoksulluk sınırı" ise 62 bin 652 lira 87 kuruş olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 24 bin 901 lira 78 kuruş olarak belirlendi.

TEMMUZ ENFLASYON VERİLERİ

Temmuz ayında TÜFE'deki değişim bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış gösterdi. Yılın başından bu yana ise yüzde 28,76 oranında bir artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayına göre TÜFE yüzde 61,78 artarken, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Haziran ayında yüzde 1,64 olan aylık enflasyon, Temmuz ayında yüzde 3,23'e yükseldi. Bu veriler, yıl sonuna kadar ekonomik dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda önemli ipuçları sunuyor.