Asgari ücrete bu yıl geçen 2 yılın ardından ara zam yapılmadan devam edilmesiyle birlikte umutlar yılbaşına ertelendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanması beklenirken, ara zamsız geçen bir yılın ardından çalışanlar yeni yılda daha iyi bir zam beklentisini koruyor. Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede ortaya koyduğu program çalışanların zam beklentisinde hayal kırıklığına neden olabilir.

Asgari ücrette görüşmelerden çıkacak mutabakat ve işçi sendikalarının masadan çalışan lehine kalkması büyük önem taşıyor. Türkiye'de işgücünün üçte birinden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Bu oran büyük bir kitleyi temsil ediyor. 2024 yılı ara zammı olmadı ancak bazı şirketler bozulan fiyat dengesi nedeniyle çalışanını ara zamsız bırakmadı.

ASGARİ ÜCRETLİNİN GÖZÜ KULAĞI 2025 ZAMMINDA

Şimdi gözler bir kez daha milyonlarca kişinin maaşını etkileyecek yılbaşı zammına çevrildi. Toplantılar, istişareler başlayacak, hem işçi, hem işveren tarafı tekliflerini sunacak. Arabulucu rolünü üstlenen hükümet de her iki tarafın uzlaşması için hakem rolünü üstlenecek ve görüşmeler sonunda son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Bundan önce yapılan görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte asgari ücreti önemli ölçüde artırdı ve geçen yıl başında yüzde 49 oranında yükseltti. Bu durum iç talebi körükleyerek şu anda yüzde 62 olan enflasyonu kontrol etmeyi zorlaştırdı. Bu zam şimdi Merkez Bankası'nın enflasyonu bu yıl yüzde 38'e, 2025 sonuna kadar da yüzde 14'e düşürme hedefini zorlaştırıyor.

ASGARİ ÜCRETE YILBAŞI ZAMMI HEDEFİ ETKİLEYEBİLİR

Bloomberg'ün haberine göre Türkiye enflasyonla mücadelesinde bir yol ayrımına girecek. TCMB enflasyonu yıl sonunda yüzde 38'e düşürmek istiyor ancak zam oranı bu hedefi etkileyebilir.

YATIRIMCILAR DÜŞÜK BİR ARTIŞ UMUYOR

Yatırımcılar, 2025 yılı için Merkez Bankası'nın öngördüğü enflasyon hedefine daha yakın duran daha düşük bir ücret artışı umuyor.

Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yılsonu enflasyonunun yüzde 42, 2025 için ise yüzde 23 olacağını ve fiyat baskılarının gelecek yıl daha da azalacağını tahmin ediyor.

ANALİSTLER ASGARİ ÜCRETLİYE TEK ZAM İÇİN ORAN VERDİ

Analistler, “Bu da 2024‘te olduğu gibi 2025’te de asgari ücrete tek bir zam yapılacağı varsayımıyla yüzde 25-30'luk bir artış anlamına geliyor” dedi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre benzer bir mesaj iş sektörü tarafından hükümete özel olarak iletildi. Görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, yetkililerin daha keskin bir zamla ilgili endişeleri anladıklarını ancak herhangi bir söz vermediklerini söyledi. Hükümet yetkilileri Bloomberg'ün yorum talebini reddetti.

"YÜKSEK ARTIŞ TCMB'NİN ENFLASYON HEDEFİNİ ZORLAR"

Asgari ücret artışının Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleriyle uyumlu tutulması, yatırımcılara ülkenin enflasyonu kontrol altına alma konusunda ciddi olduğu sinyalini verecektir. Deutsche Bank analistleri Wietoska ve Onay, “Yüzde 30'un üzerindeki herhangi bir artış, Merkez Bankası'nın enflasyon yörüngesinde yılsonu enflasyon görünümüne 2025 yılı sonunda ulaşılmasını zorlaştıracaktır. Tüketicilerin alım gücünü desteklerken aynı zamanda enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamak için yüzde 25'e yakın bir artış muhtemelen ideal olacaktır" değerlendirmesini yaptılar.