Ekol Haber / Mehmet Bayar

Küresel piyasalarda ABD'de 11 Eylül'de açıklanan enflasyon verileri ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek hafta yapması beklenen faiz indiriminin büyüklüğüne yönelik belirsizliklerle negatif ayrıştı. Bununla beraber olarak Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ertelenme iddalarıyla beraber Borsa İstanbul'da düşüşler meydana geldi. Konuyla ilgili olarak Dünya gazetesi yazarı Fikret Çengel, ekolhaber.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu.  Başlıksız 1-330

"BORSAYA TAZE PARA GİRİŞİ YOK"

Merkez Bankası'nın yüzde 50 oranında faiz açıklaması sonrası Türk ve yabancı yatırımcıların parasını Borsa İstanbul'dan çekip faize yatırdığını söyleyen Dünya gazetesi yazarı Fikret Çengel, "Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ekonomisine güvensizliği nedeniyle yatırımcılar paralarını faize yatırdı. Çünkü ülkemizde faiz çok fazla cazip olduğundan olayı yabancı yatırımcı parasını alıp faize yatırıyor. Yurtdışında parası olan dolarını getirip Türk lirasına çevirip faize koymaya başladı. Bir de paranın finansmanı yükselince paraya ulaşımın önü kesildi ve Borsa İstanbul'a taze para girişi yok" dedi. 

"1 MİLYONA YAKIN YATIRIMCI ZARARLA ÇIKTI"

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan düşüşe değinen Çengel, "Bunlardan en önemlisi ise algoritmik düşüşler. Bu ne anlama geliyor? Bank Of Amerika gibi aracı kurumların ellerinde çok güçlü algoritmaları var. Biz bunlara robot diyoruz. Aracı kurumlar bu robotları çok iyi şekilde yönetiyorlar. Son 6 ayda küçük yatırımcıları büyük oranda demoralize etti. Yakın dönemlerde 1 milyona yakın küçük yatırımcı borsadan zararla çıktı ve halen de çok büyük zararlar var. Kaynakta para olmayınca robota karşı direnmeniz asla mümkün değil. Geçen haftalarda Fitch Türkiye'nin puanını yükseltti ama bizim borsaya bir artısı olmadı. Şu an piyasada çok ciddi para sıkıntısı var. Para sıkıntısı olunca para borsadan çıkıyor" ifadelerini kullandı. 

"BORSANIN YÜKSELMESİ İÇİN FAİZİN DÜŞMESİ GEREKİYOR"

Borsa İstanbul'un yükselmesi için Merkez Bankası'nın faiz düşürmesi gerektiğini anlatan Çengel, "Şu anda şirketlerin bilançoları da kötü geliyor. Çok sürpriz değil bu durumlar tabii ki olur. Borsa İstanbul'nun çıkması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Faiz düşer kurda bu seviyede devam ederse para borsaya doğru kayar. Önceden ekim kasım dediler sonra aralık dendi. Şimdi de 2025 yılının ilk yarısı söyleniyor" dedi. 

"ŞU AN HİSSELER ÇOK UCUZ"

Hisse fiyatlarının 2024 yılında fiyatlanmadığına dikkat çekerek yatırımcıların uzun vadede kazanç sağlayacağını ifade eden Çengel, "Uzun vadede baktığımız zaman fiyatlar şu an müthiş derecede ucuz. Geçen sene 50 lira olan ürün bugün 100 lira ama borsada bir hisse halen geçen senenin fiyatında. Küçük yatırımcı sabırlı bir şekilde bekleyecekse ciddi kazançlar elde edilebilir. Mutlaka faizlerde bir düşüşe gidilecek ve para borsaya geçecek. Şu an hisselerin fiyatı 2022-2023 seviyelerinde yeni 2024 fiyatlanması halen olmadı. 2025'ten sonra yeni fiyatlanmalar gelecek. Borsa İstanbul'a kısa vadede bakmamak lazım uzun vadede bakmakta fayda var" şeklinde konuştu.