Ekol TV'de Aziz Akova'nın sunumuyla ekrana gelen Paranın Yönü programında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, büyüme oranlarıyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞIN İNANMASI"

TÜFE için yapılan yüzde 43,14'lük yıl sonu tahminini yorumlayan Mert Başaran, ülke olarak daha önce de hedeflenen rakamların tutturulamadığını söyledi. Başaran, "Tutması için gerekenler yapılıyor, İnşallah tutar. Bu yıl 43 olur mu? O da şüpheli. Burada önemli olan şey, vatandaşın buna inanması" dedi.

"TÜRKİYE'DE HİPERENFLASYON VAR"

Rakamların hissedilenden daha az olduğunu anımsatan Mert Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bizim yaşadığımız bir hiperenflasyondur. Yüzde 100'ün üzerinde bir enflasyon yaşadığında bu bir hiperenflasyondur. Biz bunu yaşıyoruz ama rakamlarımız onu göstermiyor. Rakamların vatandaşlara güven vermesi çok önemli bir şey."

"BİZİM ENFLASYONA BAĞIŞIKLIĞIMIZ VAR"

1980 yılından bu yana yüzde 100 enflasyon olmasından kaynaklı Türk vatandaşlarının enflasyona bağışıklık kazandığını vurgulayan Mert Başaran, Avrupa'da böyle bir şeyin olamayacağını savundu. Başaran, "Avrupa'da yüzde 20-25 enflasyon olduğunda akıllarını kaçırır. Ki olmasın diye uğraşıyorlar. Ama biz 1980'den beri yüzde 100 enflasyonla yaşamaya alışkınız. Bu kötü bir alışkanlık. Bu alışkanlık olduğunda da geçmiyor. Enflasyonun kırılması çok zor oluyor. Kendimizi korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"PARAYI KORUYACAK BİR DÖNEM DEĞİL"

Faiz ve enflasyondan dolayı paranın eridiğini kaydeden Mert Başaran, "Şu an parası olanın parasını koruma şansı olan bir dönem değil. Araba, ev aldıysan yine zarardasın. Bu yıl parayı korumanın çok zor olduğu bir yıl" dedi.