Çinli bir şirket çalışanlarının mutluluğunu öncelikler listesinin başına koyuyor. Sıra dışı uygulaması “mutsuzluk” izinlerini tanıtan şirket personeline "Mutlu değilseniz işe gelmeyin" diyerek 10 günlük izin uygulaması başlattı.

'Mutsuz izin’ uygulamasını devreye alan süpermarket zinciri patronu Yu Donglai'nin uygulamayı hayata geçirmesiyle birlikte ülkede tartışmalar da başladı. Hatta sosyal medyada Çin’in 'en aptal patronu' olarak adlandırıldı.

7 BİN ÇALIŞANINA 10 GÜN MUTSUZLUK İZNİ VERİYOR

Pang Dong Lai zincirinin başkanı Yu Donglai, şirketinin 7.000 çalışanına 10 gün sözde mutsuzluk izni vereceğini ve dinlenmek istedikleri zaman özgürce karar vermelerine izin vereceğini duyurdu.

“HERKESİN MUTLU OLMADIĞI ZAMANLAR VARDIR”

Yu "Her personel üyesinin özgür olmasını istiyorum. Herkesin mutlu olmadığı zamanlar vardır, bu yüzden mutlu değilseniz işe gelmeyin," dedi. Çinli bir şirkette nadir görülen bir durum olarak, 30 günlük yıllık izin ve beş günlük Bahar Şenliği tatiline ek olarak özel izin verildi.

D3978F44 01D1 48Ff A8F9 Acca0515

ÇALIŞANLARI HAKSIZLIĞA UĞRADIĞINDA TAZMİNAT BİLE VERİYOR

Yu, şirketinin “Avrupa benzeri bir çalışma ortamına” sahip olmasını istediğini söyledi. Çalışanlarına değer verme, onlara yüksek maaş verme ve müşteriler tarafından haksızlığa uğradıklarında onları rahatlatmak için ikramiye planları yapma hamlesi ona "Çin'in en aptal patronu" lakabını kazandırdı.

MÜŞTERİDEN KÖTÜ MUAMELEYE ŞİKAYET ÖDÜLÜ

Pang Dong Lai zinciri ayrıca, müşterilerden mantıksız şikayetler ve muamele gördüklerinde tazminat olarak çalışanlara 5.000 ila 8.000 yuan (700 ila 1.100 ABD doları) arasında değişen bir "Şikayet Ödülü" koydu.

AYRILAN ÇALIŞAN SAYISI AZALDI

Yu'nun cömertliği karşılığını verdi. Yu, çalışanlarının yüzde beşinden azının her yıl şirketten ayrıldığını söyledi.

Şirketin, Çin'in Henan eyaletinin üç ve dört katlı şehirleri olan Xuchang ve Xinxiang'da 13 mağazası bulunuyor ve titiz hizmetiyle "müşteri cenneti" olarak tanınıyor.

19356Cb2 5647 46Ba A4B6 034354B2

ÇİFTÇİ BİR AİLEDEN GELİYOR

58 yaşındaki Yu, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve ortaokulu bıraktıktan sonra çalışmaya başladı.

1995 yılında 40 metrekarelik bir bakkal dükkânı açan ve o dönem piyasada sahte ürünlerin yaygın olmasına rağmen, sadece orijinal ürünleri satma politikasından vazgeçmeyen işletmeci, Yu'nun işleri hızla büyüdü ve 1997'de bir tütün ve içki şirketi açtı.

KADIN ÇALIŞANLARINA TACİZ EDENLERİ DURDURDU

Ancak kadın çalışanlarına tacizde bulunan bir çeteyi durdurduktan sonra dükkanı bir grup gangster tarafından ateşe verildi. Yu kısa sürede toparlandı ve sonunda Pang Dong Lai perakende imparatorluğunu kurdu.

Dfad4Fb3 A60C 485F B8Db Ccfeb58D

HEDEFİ ‘BİR DÜKKANI İYİ İŞLETMEK’

İşletmesini diğer kentlerde genişletmemeyi tercih ettiğini, çünkü işletmenin zaten yeterince büyük olduğunu ve hedefinin "bir dükkanı iyi işletmek" olduğunu söyledi.

Yu, paraya ve şöhrete fazla değer vermediğini, işini dürüstlük ve doğrulukla yürütmeyi tercih ettiğini söyledi.

İŞ DÜNYASINA ‘KÖLE SAHİPLERİ’ BENZETMESİ

Çalışanlarının mutluluğu pahasına büyük karlara odaklanan iş dünyası liderleri hakkında Yu, "Onlar girişimci değil, köle sahipleridir." dedi.

Gerçek bir girişimcinin "sağlıklı, mutlu ve kaygısız" olması gerektiğini söyleyen ve Pang Dong Lai'nin birçok kişinin söylediği gibi bir efsane olmadığını düşünüyor. Yu, "Biz sadece biraz daha dürüst ve nazik insanlarız. Bu sizi bir efsane yaparsa üzücü olur," dedi.