Dünyanın ilk 100 limanı sıralamasında Türkiye’den 4 liman girdi. İngiltere merkezli haber portallarından Lloyd's List'in hazırladığı "İlk 100 Liman 2024 Raporu" yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, listede yer alan Türk limanlarını ve faaliyetlerini değerlendirerek, limanların sıralamada 2022 yılına göre yükselişte olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DEN 4 LİMAN DÜNYA SIRALAMASINDA

Konteyner elleçleyen ilk 100 liman arasında Türkiye'den 4 limanının bulunduğunun altını çizen Uraloğlu, "2023 yılında Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ limanları dünyada konteyner elleçleyen ilk 100 liman arasında yer aldı" bilgisini paylaştı.

Uraloğlu, listede Ambarlı Limanı'nın 64'üncü, Kocaeli Limanı'nın 85'inci, Mersin Limanı'nın 91'inci ve Tekirdağ Limanı’nın 100'üncü sırada yer aldığını belirtti.

KOCAELİ VE MERSİN YÜKSELDİ, TEKİRDAĞ YERİNİ KORUDU

Bir önceki yıl 89. sırada bulunan Kocaeli Limanı'nın 85. sıraya, 92. sırada bulunan Mersin Limanı'nın 91. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Uraloğlu, listede 100. sırada bulunan Tekirdağ Limanı’nın ise yerini koruduğunu ifade etti.

AMBARLI LİMANI 10 SIRA BİRDEN ATLADI

Uraloğlu, bir önceki yıl 74. sırada bulunan Ambarlı Limanı'nın ise 10 sıra yükselerek 64. sıradan listeye girdiğini belirterek, "En dikkati çekici başarı hikayesini sergileyen Ambarlı Limanı'nın konteyner elleçleme miktarı. 2023'te Türkiye'nin deniz ticaretinin büyümesiyle doğru oranda büyüyerek 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 10.6 artış gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI ARTTI

Denizcilik sektörünün son 22 yılda önemli gelişmeler gösterdiğinin altını çizen Uraloğlu, Türkiye’nin dünya denizcilik faaliyetleri için çok önemli bir noktada yer aldığına işaret etti.

Türkiye’nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Uraloğlu, "2023'te Türkiye’nin deniz ticaretinin büyümesiyle birlikte limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 1.5 artarak 12 milyon 556 bin 401 TEU olarak gerçekleşti. En fazla konteyner elleçlemesi ise Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında oldu. 2023 yılında Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde toplam 3 milyon 170 bin 430 TEU konteyner elleçlendi." bilgisini paylaştı.

Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarındaki liman tesislerinde elleçlenen konteynerlerin yüzde 69.7’sini dış ticarette taşınan konteynerler, yüzde 26.7’sini transit yükler ve yüzde 3.6’sını da kabotajda taşınan yüklerden oluştuğunu aktaran Uraloğlu, bir önceki yıl 2 milyon 867 bin 215 TEU olan konteyner elleçleme miktarının geçen yıl 3 milyon 170 bin 430 TEU’ya ulaştığını bildirdi.

Uraloğlu, Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sahasındaki konteyner elleçleme miktarının da geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4.8 arttığını vurgulayarak, "Kocaeli Liman Başkanlığında 2022 yılında 2 milyon 59 bin 310 TEU olan konteyner elleçleme miktarı 2023 yılında 2 milyon 159 bin 160 TEU'ya ulaştı." ifadesini kullandı.

İSTANBUL’UN EN BÜYÜK LİMANI AMBARLI LİMANI

İstanbul’un en büyük konteyner Limanı olma özelliğine sahip limanı olan Ambarlı Limanı Avrupa Yakasında yer alıyor. 300 metre uzunluğunda ve üzeri büyük yük gemilerini ağırlama kapasitesine sahip olan liman, Karadeniz’de yer alan ülkeler başta olmak üzere, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika gibi kıta ve bölgelerdeki limanlara yük sevkiyatlarını gerçekleştiriyor. Ambarlı Limanı’nda, Kumport, Marport ve Mardaş limanı da yer alıyor. Bu limanlar 5 kıtaya yük taşıyan gemilere ev sahipliği yapıyor.

Kumport Limani Ambarli

KOCAELİ LİMANI STRATEJİK BİR MERKEZ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Kocaeli ilinde bulunan İzmit Körfezi’nin güneydoğu kıyısında konumlanan Kocaeli Limanı hem deniz hem de karayoluyla kolayca erişilebilir olması sayesinde Türkiye’nin en önemli limanlarından biri olarak biliniyor. İstanbul’a yakın oluşu ve diğer bölgelere olan bağlantıları sayesinde, bu liman ihracat ve ithalat faaliyetleri için stratejik bir merkez olarak kabul ediliyor. Kocaeli limanı liman altyapısıyla, Türkiye’nin en büyük liman işletmelerinden biri olarak çalışmaya devam ediyor. Liman, gelişmiş kargo elleçleme ekipmanları, konteyner terminalleri ve depolama alanlarıyla donatılmıştır.

Dogu Akdenizin Yukselen Degeri V

TİCARETİN CAN DAMARI: MERSİN LİMANI

Akdeniz kıyısında yer alan kritik limanlarımızdan olan Mersin limanı hem bulunduğu şehir hem de bölgesel ticaret için en kritik limanlardan biri olarak kabul ediliyor. Mersin limanı Akdeniz’in en büyük ikinci limanı olarak tanımlanıyor. Liman konumu nedeniyle Türkiye’nin uluslararası ticaret ve denizcilikteki önemli bir oyuncusu olarak görülüyor. Akdeniz’deki ticaretin can damarı olan liman, hem konteyner hem de dökme yük taşımacılığında geniş kapasitesiyle bölge ekonomisinde önemli katkılar sunuyor. Mersin Limanı hem bölgesel hem de küresel ticarette stratejik bir role sahip. Türkiye’nin Akdeniz ile Avrupa, Orta Doğu ve Asya arasında önemli bir geçiş noktası olarak kabul ediliyor. Liman, ihracat ve ithalat gerçekleştirildiği kilit bir lojistik hub olarak anılırken Türkiye’nin turizm sektörüne de önemli katkılarda bulunuyor. Liman ayrıca, Akdeniz sahil şeridine gelen kruvaziyer gemileri için de popüler bir durak olarak da biliniyor.

25236

TEKİRDAĞ LİMANI İTHALAT LİMANI OLARAK BİLİNİYOR

Kuzeyde Karadeniz, güneyde Ege ve Akdeniz'deki limanların bağlantı kurabilme imkanlarına sahip olan Tekirdağ limanı, deniz ulaşımı ve ticaret açısından yoğun gemi bağlantısının yapıldığı limanlar arasında yer alıyor. Elleçlenen ürünler arasında sanayi ürünleri ve kimyasal maddeler ağırlıklıdır. Tekirdağ limanı, ihracattan çok ithalat yapıldığı için bir ithalat limanı olarak biliniyor.