Türk-İş, ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.  TÜRK-İŞ, ağustos ayında açlık sınırının 19.271 TL, yoksulluk sınırının ise 62.772 TL'ye yükseldiğini açıkladı.

EMEKLİ MAAŞI VE ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

Gıda enflasyonu 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, yoksulluk sınırında artış aylık bazda 120 TL’ye ulaştı. Emekli maaşı ve asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas 2 bin 269 liraya çıktı. Yine açlık sınırı ile emekli maaşı arasındaki fark da 6 bin 771 liraya ulaştı.

Para Maas Ucret Fgys

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞLAR SINIRLI GERÇEKLEŞTİ

TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, son üç ay da artış oranı yüzde 1 seviyelerinde gerçekleşen Açlık-Yoksulluk Sınırı bu ay da temel gıda fiyatlarının çoğunlukta sabit kalması ve küçük miktarlardaki artışlar nedeniyle yüzde 0,19 oranında hesaplandı.

MARKETLER VE HALK PAZARLARI BAZ ALINDI

Türk-İş Uzmanları tarafından ülke genelinde en çok tercih edilen süpermarketler ve Ankara’nın farklı semtlerindeki halk pazarlarına gidilerek hesaplanan açlık yoksulluk araştırması, geçtiğimiz temmuz ayına göre 37 TL arttı.

Yılın ilk 5 ayında 3.921 TL artış görülen Açlık Sınırı son 3 ayda 292 TL artmış oldu. Yılın ilk beş ayında bütün ürünlerde sürekli ve yüksek miktarlarda gerçekleşen artışlar son üç ayda düşük oranlarda ve sınırlı ürünlerde gerçekleştiği görüldü.

I (19)

ET FİYATLARINDA ARTIŞ YÜKSEK OLDU

Yılın ilk 8 ayında araştırma içerisinde bulunan temel gıda maddelerinden bazılarında görülen fiyat artış oranı şu şekilde oldu;

Yeşil Mercimek yüzde 20.59, Kırmızı Mercimek yüzde 24.03, Kuru Fasulye yüzde 12.06, Nohut yüzde 20.54, Pirinç yüzde 16.74, Peynir yüzde 26.53, Yoğurt yüzde 24.98, Dana Eti yüzde 27.42, Kuzu Eti yüzde 36.99, Tereyağı yüzde 21.52, Baharat yüzde 26.30, Siyah Zeytin yüzde 24.14, Bal yüzde 23.35, Pekmez yüzde 24.01.

BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİ SOLLADI

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Ağustos ayı sonucuna göre;

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.271,15 TL ’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62.772,48 TL ’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.962,37 TL ’ye yükseldi.

Get (1)-1

MUTFAK ENFLASYONU SOĞUMUYOR

TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Ağustos 2024 itibarıyla şu şekilde gerçekleşti:

"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,19 oranında gerçekleşti.

Sekiz aylık değişim oranı yüzde 33.53 oldu. Son on iki ay itibarıyla değişim oranı ise yüzde 57.99 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış yüzde 77.66 olarak gerçekleşti."

Adsız Tasarım (69)

YUMURTA VE TAVUK ETİ FİYATI ARTTI

Süt, yoğurt, peynir grubunda; Süt, yoğurt, peynir ürünlerinin fiyatında bu ay da önemli bir değişiklik görülmedi. Süt ve peynir fiyatları sabit kalırken, yoğurt fiyatlarında yüzde 1.83 oranında artış gözlemlendi. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, ürünlerinin bulunduğu grupta; Dana etine yüzde 1.44, kuzu etine yüzde 2.95 oranında zam geldiği gözlemlendi. Balık sezonunun sona ermesi nedeniyle sınırlı satış yerlerinde kültür balıklarının satışı devam etmektedir. Balık tezgâhlarında yaygın bulunan levrek, çupra, alabalık, somon gibi balıkların kilogram fiyatlarında 24 TL’lik artış olduğu gözlemlendi. Temmuz ayında tavuk eti ihracatına getirilen kısıtlama nedeniyle yüzde 21 oranındaki düşüş görülmüştü. Ağustos ayında ise yüzde 7 oranında artış gerçekleşti. Yumurta fiyatlarında geçen ay olduğu gibi bu ayda yüzde 12.69 oranında artış görüldü. Böylece geçtiğimiz ay ile birlikte yumurta fiyatında yüzde 24.09 oranında artış gerçekleşti. Kurubaklagil fiyatları genel olarak sabit kalırken, bazı markaların 1-2 TL değişiklik yaptığı görüldü.

MEVSİM SEBZELERİNDE DEĞİŞİKLİK GÖRÜLMEDİ

Taze sebze-meyve grubunda; Sebze fiyatlarında beklenen mevsim ucuzluğu bu ay da geçen ay olduğu gibi kısmen kendini gösterdi. Yaz sebzelerinden domates, biber, salatalık ve taneli sebzelerden fasulyenin fiyatı gerilerken barbunya ile yine mevsim ürünü olan salata yeşillikleri fiyatında önemli bir değişiklik görülmedi. Hesaplamada her zaman olduğu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı. Kilogram fiyatı 120 TL’den başlayıp 160- 180 TL’ye kadar çıkan bamya hesaplama dışında bırakıldı. Karpuz-kavun kilogram fiyatlarındaki düşüş devam etti. Ana yemeklerin olmazsa olmazı kuru soğanın fiyatında bu ay gerileme olduğu tespit edildi. Patates fiyatı sabit kaldı. Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 29,56 TL, ortalama meyve kg fiyatı 60,83 TL oldu. Hesaplamada bu ay 17’si sebze ve 12’si meyve olmak üzere toplam 29 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 42,50 TL olarak tespit edildi.

Adsız Tasarım (70)

AYÇİÇEK YAĞI ARTTI, EKMEK FİYATI SABİT KALDI

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; pirinç, un ve irmiğin kilogram fiyatında geçtiğimiz ay yüzde 3 ile yüzde 5 oranında artış görülmüştü. Ağustos ayında ise bu gruptaki ürünlerin fiyatı sabit kaldı. Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında ciddi bir artış olmadığı gözlemlendi. Ayçiçek yağında ise yüzde 4.49 oranında artış görüldü. Siyah zeytinin kilogram fiyatında yüzde 2.43 oranında düşüş görülürken, yeşil zeytinin kilogram fiyatı ise sabit kaldı.

ÇAY FİYATINDA ARTIŞ YAŞANDI

Son grup içinde yer alan diğer gıda maddelerinden; Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünlerinin (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatı sabit kaldı. Çayın kilogram fiyatı ise geçen ay yüzde 9 oranında artmıştı. Bu ay da yüzde 10,87 oranında artış görüldü, son iki ayda toplam yüzde 19,87 oranında artış olduğu tespit edildi. Şeker, reçel ve pekmez fiyatlarında kısmi bir artış görülürken, balın kilogram fiyatı ortalama yüzde 6,69 oranında arttı. Tuz ve salçanın fiyatı bu ay sabit kaldı."