MEHMET BAYAR / EKOL HABER

İstanbul serbest piyasada 33.97 liradan güne başlayan dolar erken saatlerde kritik sınır olan 34'ü aştı. Dolar/TL dün 33.96'lı seviyelere kadar yükseldikten sonra haftanın son işlem gününde sabah saatlerinde 34 seviyesinin hemen eşiğinde işlem görüyordu.  

"FAİZ İNDİRİMİNE KADAR SÜRER"

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümünden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz konuyla ilgili şöyle konuştu: "Dolarda son günlerde bir hareket var. Haziran ve temmuz ayına kıyasladığımızda yüzde 2.6 oranında arttı. Enflasyonun ilk defa uzunca bir süredir artış var. Bunun aslında birkaç sebebi var. İlki 5 Ağustos tarihinde Japonya'da oluşan kriz etki yaratmış olabilir. İkinci ise hisse senedi tarafında ciddi bir satış var. Bu süreç eylül ortasına kadar devam edecek. Ciddi bir faiz indirimi olana kadar bu durum devam edecek. Son dönemlerde altına çok fazla bir talep var."

"YIL SONU DOLAR 38 TL OLUR"

"Bu hafta yaşanan artışın sebeplerinden bir tanesi, Mehmet Şimşek'in istifa edeceği haberi piyasaları olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Dolarda çok büyük bir patlama olacağı düşüncesinde değilim. Yıl sonu dolar tahminim ise 38 lira olacağını ön görüyorum. Kurda bir patlama olması için görevden alma ya da bu politikalardan geri dönülmesi lazım. Türkiye'de kur biraz arttığında hemen bir panik havası oluyor ama şu an Türkiye'de bir panik havası yok."