Ekonomi

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATAR? Ekim ayı evde bakım maaşı yatan iller listesi sorgulama (e-devlet)

Evde bakım maaşı ile ilgili araştırmalar Ekim ayının ilk haftası geride kalırken hız kazandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım maaşları her ay farklı tarihlerde farklı illerde yatırılıyor. Hal böyle olunca da e-devlet üzerinden evde bakım maaşı yatan iller sorgulaması yapılıyor. Peki bu ay evde bakım maaşı ne zaman yatar? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Evde bakım maaşı temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam ile otomatik olarak yükseldi. Hasta, yaşı ve bakıma muhtaç kişilerin aldığı evde bakım maaşı yüzde 19,31’lik zam ile 7 bin 609 TL'den 9 bin 77 TL’ye yükseldi. Son günlerde ise “Evde bakım maaşı ne zaman yatar?” sorusunun yanı sıra e-devlet Ekim ayı evde bakım maaşı yatan iller listesi sorgulaması sık sık araştırılıyor…

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Evde bakım maaşları her ayın 15’i itibariyle hak sahiplerinin hesaplarına yatırılıyor. Bu kapsamda ekim ayı evde bakım maaşlarının da 15 Ekim’de yatırılmaya başlanması bekleniyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım maaşı ödemeleri e-devlet üzerinden sorgulanabiliyor.

Bunun için T.C. kimlik numarası ve kişisel şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yapın.

e-devlet arama alanına "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve arama yapın.

Çıkan ekranda evde bakım maaş bilgileriniz yer alacaktır.

EKİM AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ SORGULAMASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, devlet tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görevlendirilip takip ettiği maaştır. Evde bakıma muhtaç hasta, engelli ya da yaşlı vatandaşlara her ay bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödeme yapılmaktadır.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında kişinin engel oranının %50 ve üzeri olması, ağır engelli kısmında EVET ibaresinin verilmiş olması gerekmektedir.

Engelli kişinin hayatını idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, merdiven inip çıkmak vb.) başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir.

Gelir kriterlerinin, kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun tespiti gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Evde bakıma muhtaç kişi ve bakıcının kimlik fotokopileri

Devlet Hastanesi tarafından verilen ağır engelli raporu

Evde bakıma muhtaç kişinin iki adet vesikalık resmi

Evde bakıma muhtaç kişinin varsa vasi atanması için mahkeme raporu