Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının takip edileceği haftaya temkinli başlarken, yurt içinde de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi.

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 5,25-5,50 aralığında olan faiz oranını 18 Eylül'de düşürmeye başlayacağına kesin gözüyle bakılırken, indirimin büyüklüğüne yönelik belirsizlikler devam ediyor.

FED NE KADAR FAİZ İNDİRECEK?

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın faiz indirimlerine 50 baz puanlık bir adımla başlayacağına yönelik öngörüler güç kazanırken, 25 baz puan ihtimali de masada kalmayı sürdürüyor. Analistler, faiz kararıyla birlikte çarşamba günü politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini dile getirdi.

ALTIN YENİDEN REKOR TAZELEDİ

Altının ons fiyatı ise cuma günü 2.586 dolar seviyesini görerek rekor kırmasının ardından bir önceki kapanışa göre yüzde 0,8 artışla 2.578 dolardan kapandı. Ons altın yeni haftanın ilk işlem gününde ise 2.589 dolar ile rekor tazelerken şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 2.586 dolardan işlem görüyor.

TÜM GÖZLER FED'E ÇEVRİLDİ

Avrupa borsalarında cuma günü alıcılı bir seyir hakin olurken, bu hafta gözler Fed'in faiz kararına çevrildi. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) geçen hafta yaptığı faiz indirimi sonrası Avrupa borsalarında risk iştahı artarken, bölgede durgunluk endişeleri varlığını korumaya devam ediyor.