Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings Cuma günü Türkiye kararını açıklayacak. Yabancı yatırımcı için yatırım eşiklerinin belirlenmesinde kritik olan not görünümü Türkiye’nin yatırım görüşmeleri için kritik önem taşıyor.

BİR ÖNCEKİ KARARDA KREDİ GÖRÜNÜMÜ YÜKSELTİLMİŞTİ

Fitch, en son 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti.

FITCH’İN TÜRKİYE NOTUNDA BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Foreks haber 15 ekonomistle yaptığı beklenti anketini açıkladı. Fitch'in 6 Eylül Cuma gecesi açıklaması beklenen değerlendirmede, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesi beklenirken, görünümün ise "pozitif" olarak korunacağı tahmin ediliyor. Foreks Haber'in 15 ekonomist ile düzenlediği anket sonucuna göre, ekonomistlerin 11'i Fitch'in yılın planlanmış ikinci değerlendirmesinde Türkiye'nin notunu "BB-"ye yükselteceği tahmininde bulunurken, bir kademe not artırımı bekleyen ekonomistlerden 8'i görünümün korunacağını, 3'ü "durağan"a revize edileceğini öngördü.

Ankette 3 ekonomist kredi notunun ve görünümün korunacağı yönünde görüş dile getirdi. 1 ekonomist ise iki kademe not artışı ile "BB"ye yükseltileceği ve görünümün korunacağı beklentisini paylaştı.

FITCH'İN TÜRKİYE KARARI NEDEN ÖNEMLİ?

Kredi kuruluşlarının değerlendirmesi doğrudan yatırımlar için oldukça önemli görülüyor. Şirketler ve fonlar bir ülkeye yatırım yapmak için kredi derecelendirme kuruluşlarını izliyor. Yatırımcılar, en az 2 kuruluşun yatırım yapılabilir seviyede not vermesi şartını arıyor.

KREDİ NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?

İktisatçı Mahfi Eğilmez daha önceki kredi notu açıklamalarında kredi notlarının ne anlama geldiğini belirten bir tablo paylaşmıştı. Tabloda kredi notlarının ne anlam taşıdığı ve hangi yatırım kategorisine karşılık geldiğine ilişkin bilgiler yer almıştı.

Tablo 9Gxk