Kırıkkale'de başlayan domates ve soğan hasadı, kuraklık ve işçi bulma sıkıntısı nedeniyle çiftçilerin yüzünü güldürmedi. Yüzde 50'ye varan verim kaybı yaşayan çiftçiler, bin liranın üzerinde yevmiye teklif etmelerine rağmen işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ettiler. Çiftçiler, bu koşulların devam etmesi durumunda gelecekte ürün yetiştiremeyeceklerinden endişe duyuyor.

KURAKLIK VE İŞÇİ YOKLUĞU BÜYÜK SORUN

Kırıkkale’de çiftçiler, patates, domates ve soğan hasadına başladı. Ancak bölgede yaşanan kuraklık, tarımsal verimi olumsuz etkiledi. Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, "Salçalık domatesi 2, sofralık domatesi 5 liradan satıyoruz, ancak işçi bulmakta çok zorlanıyoruz. Ücretler 800 ila 1.300 lira arasında değişiyor" diyerek iş gücü eksikliğinden yakındı. Doğan, işçi bulamamanın yanı sıra kuraklığın da çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, "Bu durum böyle devam ederse, ileriki yıllarda ekim yapamayabiliriz" dedi.

VERİM KAYBI YÜZDE 50!

Kuraklığın etkilediği bir diğer çiftçi Mustafa Bostan, verim kaybının yüzde 50’ye ulaştığını söyledi. Bostan, "Normalde dekar başına 5 ton ürün alıyorduk, ancak bu yıl 2-3 ton civarında kaldık. Eğer kuraklık olmasaydı, verimimiz çok daha yüksek olurdu" diye konuştu.