İsviçre'de hükümet emeklilik maaşı ile ilgili tahminlerini yanlış hesapladığını itiraf etti. Federal Sosyal Sigorta Ofisi yaşlılık ve hayatta kalanlar sigortası olarak bilinen harcamalarda matematiksel bir hataya imza attı.

‘KAMU GÜVENİ SARSILDI’ YORUMLARI YAPILIYOR

Emekli maaşları ile bağlantılı 2033 yılı açığının, daha önce belirtilen 7,4 milyar euro yerine yaklaşık 4,2 milyar euro olacağı açıklandı. Bazıları bunu iyi bir haber olarak görürken, çok sayıda kişi yanlış yönlendirildiğini düşünüyor.

Uzun süredir devam eden doğrudan demokrasi geleneği nedeniyle, İsviçre hükümete yönelik en yüksek kamu güveni seviyelerine sahip ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Yılda dört kez oy kullanan seçmenler, oylama konularındaki tartışmaları ve kararları bilgilendiren projeksiyonlar için hükümet hesaplamalarına güveniyor. Ancak yapılan bu hatalar oylama sonuçlarını değiştirebilir. Kamuoyu nezdinde bu yüzden hatalar çok rahatsız edici olarak görülüyor.

MALİ DURUM BEKLENENDEN DAHA İYİ

İsviçre hükümeti, emeklilik tahminlerini yanlış hesapladığını kabul ederken, bu da devlet ödemeleri için harcanan paranın daha önce önerilenden daha az olacağı anlamına geliyor.

BÜTÇEDE BÜYÜK BİR KARA DELİĞE NEDEN OLABİLİRDİ

Yetkililer salı günü yaptıkları açıklamada, AHV olarak adlandırılan emeklilik maaşları ile bağlantılı 2033 yılı açığının, daha önce belirtilen 7 milyar İsviçre Frangı (7,4 milyar euro) yerine yaklaşık 4 milyar İsviçre Frangı (4,2 milyar euro) olacağını doğruladı.

HATA SİYASİ TEPKİLERE NEDEN OLDU

İsviçre Sendikalar Federasyonu, emeklilik maaşları hakkındaki resmi bilgilerin güvenilirliğine olan güvenin kaybolacağı konusunda uyardı.

Merkez sağ Radikal-Liberal Parti, yanlış hesaplamayı bir "fiyasko" olarak adlandırdı. İçişleri Bakanı Elisabeth Baume-Schneider ise Salı günü hatanın arkasındaki nedenin araştırılması talimatını verdi.

YANLIŞ MATEMATİKSEL FORMÜL NEDEN OLDU

İsviçre Federal Sosyal Sigorta Dairesi (BSV) yetkilileri, "BSV kontrol çalışmaları sırasında, AHV mali perspektifleri hesaplama programında AHV harcamaları için uzun vadede makul olmayan değerlere yol açan iki matematiksel formül keşfetti" dedi.

İSVİÇRE'DE EMEKLİ MAAŞLARI REFERANDUMU

Açığın tahmin edilenden daha düşük olması tartışmasız iyi bir haber olsa da, emekli maaşları İsviçre'de çetrefilli bir konu ve çok sayıda vatandaş hükümet tarafından yanlış yönlendirildiğini düşünüyor.

Bu yılın mart ayında İsviçreli seçmenler ulusal bir referandumla sandık başına gitti ve ülkede emeklilik yardımlarının arttırılmasına karar verdi.