İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Dahiye bölgesindeki Hizbullah karargahına düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybetmesiyle Ortadoğu’da adeta taşları yerinden oynadı. Amerikan merkezli New York Times gazetesi (NYT) Tel Aviv’in aslında 2006 yılından bu yana yani İkinci Lübnan Savaşı’nın sona ermesinden beri Hizbullah’ın ana damarlarına saldırabilmek için güçlü bir istihbarat ağı oluşturduğunu yazdı. Haberde, İsrail’in Hizbullah’ın komuta merkezini büyük ölçüde yok edecek ve iletişim ağını ortadan kaldıran, son olarak da liderleri Nasrallah’ın suikastını gerçekleştiren istihbarat gücünü yıllardır inşa ettiği belirtildi.

İSTİHBARAT BİRİMİ: BİRLİK 8200

Gazeteye konuşan üst düzey Amerikan ve İsrailli kaynaklar, Nasrallah’ı karargahında öldüren nokta atışı saldırının, Tel Aviv’in 2006’dan beri Hizbullah’a yönelik istihbarat toplamak için çok fazla zaman ayırmasının sonucu olduğunu belirtti. O günden bu yana İsrail, dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilen istihbarat merkezini güçlendirdi. Hizbullah üyelerinin elektronik cihazlarının patlamasına yol açan saldırıyı gerçekleştiren istihbarat birimi “Birlik 8200”, grubun iletişim ağını ele geçirmek için son donanıma sahip siber araçlar inşa etti. Buradan elde edilen bilgilerin askeri kanada hızla iletilmesini sağlamak için muharebe merkezinde de yeni ekipler oluşturuldu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan şoke eden itiraf: ABD’nin ateşkes kandırmacasına inandık! İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan şoke eden itiraf: ABD’nin ateşkes kandırmacasına inandık!

GİZLİ KOMANDO BİRLİĞİ: SİSİFOS

İsrailli yetkililere göre, “SİSİFOS” adı verilen çalışma kapsamında ordu, gelişmiş uydu teknolojisi ve Lübnan üzerinde sürekli uçurduğu insansız hava araçlarıyla Hizbullah için önemli noktaları fotoğraflamayı başardı. Ayrıca Lübnan içerisinde hassas istihbarat görevleri yürütmek üzere ülkenin derinliklerine gizli komandolar yerleştirdi. İsrail’in topladığı istihbarat, yakın zamanda gerçekleştirilen Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerinden Fuad Şükür ve İbrahim Akil’e yönelik suikastlarda; bununla birlikte ABD’nin Ocak 2020’de Irak’ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinde kullanıldı.

YERİ AYLARDIR BİLİNİYORDU

NYT’ye konuşan İsrailli savunma yetkilileri, Tel Aviv ordusunun Nasrallah’ın nerede olduğunu Lübnan’da gizlice gezen istihbarat ajanları sayesinde aylar öncesinden bilindiğini söyledi. Yetkililere göre ordu, geçen haftanın başlarında Nasrallah’ın yer değiştirmesine fırsat tanımadan saldırma kararı aldı. Bu esnada ABD ile İsrail arasında Lübnan’da ateşkes olasılığı görüşmeleri sürüyordu. İddialara göre Nasrallah’ın odasına önce gaz bomba atılarak, Hizbullah lideri etkisiz hale getirildi daha sonrasında ise her biri 1 ton ağırlığında olan 85 adet bomba ila karargâhı vurularak öldürüldü. Yine İsrail medyasına göre suikast, “Yarasa Filosu” olarak da bilinen hava kuvvetlerinin “119. birimi” tarafından gerçekleştirilirken harekâtın ismi ise “Yeni Düzen Operasyonu” olarak açıklandı.

Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı: Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak? Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı: Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak?