Ürün maliyetlerinin artması, ağırlaşan genel giderler, dövizdeki oynaklık, personel giderlerinin artması şirketleri mali darboğaza sürüklüyor. Buna bir de kredilere erişimin zorlaşması da eklenince büyük şirketler nakit akışında darboğaza girdi.

2018 yılında köklü şirketlerin iflasın eşiğine gelmesiyle adını duyduğumuz konkordato yeniden gündemde. Finansman koşullarındaki sıkıntılar nedeniyle şirketler konkordato ilan etmeye başladı.

Bu kez ilk kez borsada işlem gören bir şirket konkordato başvurusunda bulundu. Başvuruları neredeyse yüzde 55 artarken, inşaat sektörü başvuruda ilk sıraya yerleşti.

KONKORDATO BORSAYA SIÇRADI

Borsaya da sıçrayan konkordato ilk kez ana pazarda işlem gören bir şirket olarak Mega Polietilen’de görüldü. Şirket konkordato istedi ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerinin aksamaması için cuma günü konkordato başvurusunda bulundu.

ŞİRKET KENDİNİ HACİZLERE KARŞI KORUMAYA ALDI

Mahkeme aldığı karar ile 3 ay süreli konkordato kararı verdi. Şirket konkordato döneminde bankalar başta olmak üzere alacaklılara olan borçlarının yeniden yapılandırılması için görüşmeler yürütecek. Şirket ayrıca sermaye artırım sürecinin devam ettiğini ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunacağını belirtti.

SPK’YA HİSSE SATMAK İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU

Mega Polietilen hisseleri 9 Mayıs’ta 10.84 lira ile tarihi zirveyi gördükten sonra ağustos ayına kadar kademeli geriledi. Ağustos ayından sonra ise düşüş hızlandı. Hisseler 2 Ağustos’tan 19 Ağustos’a kadar yüzde 38 gerileyerek 4.67 liraya indi. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, şirket konkordato açıklamasının ardından yaptığı ikinci açıklamada da hakim ortak Eda Özhan tarafından 16 Mayıs’ta SPK’ya hisse satmak için başvuruda bulunduğu ve SPK’nın bu talebi reddettiği ortaya çıktı.

BİLANÇOSUNDA ALACAKLARI 2.3 MİLYAR TL

Şirketin son çeyrekteki bilançosunda alacaklarının 2.3 milyar TL düzeyinde olduğu görülüyor. Uzmanlar bu rakamın görece fazla olduğunu ve yaşanan sorunun alacaklarını uzun vadeye yaymış olması ve tahsil etmekte zorlanmasından kaynaklandığı görüşünde.

ŞİRKET NAKİT AKIŞINI YÖNETMEKTE ZORLANDI

Faizlerin yüksek seyrettiği bir ortamda şirketlerin nakit akışını yönetmekte zorlanmasının beklenen bir süreç olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Mega Polietilen şirketinin de nakit akışını yönetmekte zorlandığına dikkat çekiyor. Şirket 2022 yılından 2020 yılına kadar 13 milyon lira sermaye ile gelirken, 2020 yılında tam da pandemi döneminde önce sermayesini 38 milyon liraya çıkarıyor. 2021 yılında şirketin tahsisli sermaye artırımları birbirini izliyor ve 49 milyon liraya çıkıyor sermayesi. Sonra 2022 yılında iç kaynaklardan bir sermaye artırımı daha yaparak sermayesini 125 milyon liraya çıkarıyor.

İLK 7 AYINDA KONKORDATO SAYISI 788’E YÜKSELDİ

2024 yılında ise yüzde yüz bedelli yapıyor ve 125 milyon lira daha şirkete giriyor ve sermaye 250 milyon liraya çıkıyor. Şirketin sürekli paraya ihtiyacı olduğu görülüyor. Hisseleri işleme kapatılan şirketin dün KAP'a yapılan bildirimde yakın izleme pazarına alındığı duyuruldu. Konkordatoya başvuran tek şirket Mega Polietilen değil. Konkordatotakip.com üzerinden yapılan belirlemelere göre, bu yılın ilk 7 ayında geçici mühlet kararı verilen konkordato sayısı, 2023 yılının tamamını sollayarak 788’e yükseldi. Geçen yıl bu rakam 519’du.

KONKORDATO BAŞVURULARINDA EN YÜKSEK RAKAM TEMMUZ AYINDA

Mahkemelere yapılan başvurularda, 2024 yılının ilk 7 ayında 334 konkordato başvurusu reddedildi. Aynı dönemde başvuruların 55’i iflasla sonuçlandı. Bu yıl aylık bazda incelendiğinde, geçici mühlet kararı verilen konkordato başvurularında en yüksek rakama temmuz ayında ulaşıldı. Bu yıl ocakta 93 olan sayı, Kurban Bayramı’nın olduğu haziranda 114’e, temmuzda 183’e çıktı. Bu da aylık yüzde 60,5, yıl başından bu yana yüzde 97 artışa işaret ediyor. Bu yıl temmuzda 183 konkordato için geçici mühlet kararı verilerken, kesin mühlet kararı verilenler 66 oldu. Geçtiğimiz ay yapılan başvuruların 7’si iflasla sonuçlanırken, 59 başvurunun reddedildiği belirlendi.

BAŞVURUDA İNŞAAT İLK SIRADA

Sektörlerine göre incelendiğinde, en riskli sektörler ilk 7 ayda 398 şirket başvurusuyla inşaat ilk sırada geldi. Bunu tekstil 210, akaryakıt 75, giyim 72, gıda 68, mobilya 66, me­tal ürünleri 62, otelcilik 61, tarım 57, enerji 50 şirketle izledi. En çok konkordato alan illerde İstanbul, bu yılın ilk 7 ayında 796 başvuruyla zirveye çıktı. Mega şehir Ankara 376, Bursa 139'le konkordatoyla izledi. 2018’de hayata giren konkordato müessesinden yüzlerce şirket faydalandı. Konkordato isteyen şirketlere en fazla 23 ay süre verilirken şirketlerin alacaklılar ile anlaşmaya giderek borçlarını yapılandırıyor.

BANKALAR KREDİ MUSLUĞUNU KISTI, PİYASA TIKANDI

Şirketlerin 2023 sonu itibariyle hem finansmana ulaşamaması, hem kredi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle piyasanın tıkandığını belirten konkordato uzmanı avukat Hamdi Say ise yaşanan durumu şöyle özetledi: “Bankalarla yapılandırma yapmak istediğimizde artık gayrimenkul bile teklif etsek bile bankacı ‘Ben bu gayrimenkulü satamayacağım’ diyor. Krediyi yüzde 60 faizle bile kullanmak isteyen var, yine de olmuyor. Çünkü bankalar gayrimenkulü bile teminat olarak kabul etmiyor.”

BİR YILDA YÜZDE 55 ARTTI

Kakıcı Şimşek Hukuk Bürosu Kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konkordatoda son bir yılda yüzde 55 artış olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “2023 yılında toplam 1516 konkordato talebi olurken 2024’ün ilk yedi ayında bu rakam 1554 oldu. En riskli sektörler listesinde ise ilk sırayı 398 firma ile inşaat sektörü almaktadır. Sektörde geçen yılın tamamında 143 konkordato talebi varken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 97’ye ulaştı bile. Sektör temsilcileri, devletten ödeme alamama sorununa dikkat çekmektedir. Konkordato taleplerinin geçen yıla göre yüzde 5055 arttığı görülmektedir.”

ŞİRKETLER İSTİSMAR DA EDEBİLİYOR

Avukat Haydar Erol, kural olarak konkordatoya tabi olan ve ekonomik sıkıntıya düşen firmaların bu yola başvurabildiğine işaret etti. Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konkordato başvurusu üzerine tensiple birlikte mahkeme geçici mühlet verir. Bu süre içinde alacaklılar haciz takibi yapamadığı gibi, var olan hacizlerde durur. Duruşma sonrası mahkeme kesin mühlet de verebilir.

Her iki durumda da şartları oluştuğunda bu mühletler uzatılabilir. Konkordato başvurusunda bulunup geçici ya da kesin mühlet kararı verilen borçlu artık faaliyetlerini Konkordato Komiseri nezaretinde yürütür. Yargılama sonunda koşulları oluştuysa konkordato projesi doğrultusunda alacaklılara ödeme yapılmak üzere konkordato kararı verilir.” Konkordato kurumunun istismar edilip edilmediği yönündeki soru üzerine Erol, uygulamada istismarların olduğu kanaatinde olduğunu belirterek, “Yargılamanın etkin işlemesi halinde bunun önlenebileceğini düşünüyorum” yanıtını verdi.

MEGAP: KONKORDATO İLE BORÇLARIN TÜMÜNÜ ÖDERİZ

Mega Polietilen Köpük San ve Ticaret A.Ş ve yönetim kurulu başkanı Eda Özhan'ın konkordato talebi üzerine mahkeme şirket ve Eda Özhan'a 3 aylık geçici süre verdi. Konkordato dilekçesinde firmanın düzenli olarak yatırım yaptığı, SPK’ya tabi şekilde sürekli denetimler ile şeffaf bir şekilde Türkiye’nin ihtiyacı olan kaliteli ürün üretimini gerçekleştirip, istihdama fayda sağladığı belirtildi. Şirketin mali ödenmiş sermayesin 729 milyon TL olduğunun yer aldığı dilekçede, firmanın kurtulması için ön proje mahkemeye sunuldu.

Dilekçede, “Mega Polietilen firmasının konkordato sürecini başarı ile tamamlaması halinde firma tüm alacaklılarına faiz de ön görülerek borç miktarının yüzde 100’ünü ödeme kapasitesine sahiptir. Aksi halde iflas durumunda firma ancak borçların yüzde 67’sini karşılayabilecektir” dendi. Şirkete 3 aylık geçici süre verilerek, komiser heyeti atandı.

ŞİRKET İLK ÇEYREKTE 23.1 MİLYON TL ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Mega Polietilen Köpük Sanayi A.Ş. 2024 yılının ilk çeyrek bilançosunda 23 milyon 121 bin 461 TL zarar açıklamıştı. Şirket 2023’ün aynı döneminde ise 19 milyon 48 bin TL kâr elde etmişti. Mali tablolarında enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen sene 3 aylıkta 41.3 milyon TL olarak açıkladığı net kârını, geriye dönük, 19 milyon TL olarak düzeltmişti. Yılın ilk çeyreğinde şirketin hasılatı yüzde 99 artarken esas faaliyet karı ise yüzde 84 arttı.

2012’DE HALKA ARZ EDİLMİŞTİ

Şirketin özkaynakları çeyreklik dönemde yüzde 1.6 azaldı. 2005’te kurulan şirket 2007’de Hadımköy’deki tesisinde üretime başlarken, 2012’de halka arzını gerçekleştirerek BİST Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başlamıştı. Pazartesi seansta 4.67 liralık kapanış fiyatı üzerinden şirketin piyasa değeri 1 milyar 284 milyon liraydı.

Şirketin ortaklık yapısında Yönetim Kurulu Başkanı Eda Özhan, yüzde 13.88’lik hisse oranına karşılık yüzde 58.44’lük oy hakkı oranına, halka açık kısım ise yüzde 86.12’lik hisse oranına karşılık yüzde 41.56’lık oy oranına sahip. Mega Polietilen Köpük Sanayi’nin 31 Mart 2024 itibarıyla duyurulan bilançosuna göre şirket bünyesinde 401 personel çalışıyordu.

SONBAHARDA İFLAS DALGASI GELEBİLİR

Uluslararası genel kabul görmüş standart özkaynak yabancı kaynak oranı yarı yarıyayken, Türkiye’deki birçok işletmenin özkaynağının yüzde 10 borçlanmanın yüzde 90 olduğunu belirten avukat Hamdi Say, 2024 Eylül Ekim'de iflaslar artarak 2025'in ortasına kadar böyle gideceğini ileri sürdü.

KONKORDATODAN BAŞARIYLA ÇIKAN FİRMALAR

Göktekin enerji verilen süreden 6 ay önce feragat ederek kurtuldu. Dekoral Aliminyum bankalarla 10 yıllık yapılandırma yaparak 2020’de konkordatodan feragat etti. Kaşıbeyaz, Ziya Şark Sofrası gibi firmalar konkordatoyla kurtuldu.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, mahkeme denetiminde borçlunun alacaklıları ile anlaşması sonucunda borçlarının belli bir oranda veya belirli vadelerle ödenmesi suretiyle borçlarından kurtulmasıdır. İcra ve İflas Kanunu Madde 285’de bulunan “Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir” şeklindeki mevzuat hükmü ile konkordatonun hangi durumlarda ve kimler tarafından talep edilebileceği konusunda yasa koyucu tarafından açıklık getirilmiştir.”