Kredi kartı borcu Türkiye'de alarm verici bir seviyeye ulaştı; ödenmesi gereken toplam borç miktarı 1.6 trilyon liraya çıktı. Son bir yılda kart borçlarının önemli bir artış gösterdiği görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Eylül itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı alacakları haftalık yüzde 0.1 artışla 1.58 trilyon TL'ye yükseldi. Bu alacakların 550.6 milyar TL'sini taksitli borçlar, 1.36 trilyon TL'sini ise taksitsiz borçlar oluşturuyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL 11.6 MİLYAR LİRAYDI

Bireysel kredilerde yıllık artış oranı yüzde 100'e ulaştı. Takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artışla 257.2 milyar TL'ye çıktı. Bu rakamın 42.6 milyar TL'si bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl aynı dönemde batık kredi kartı borçları 11.6 milyar TL seviyesindeydi.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, vatandaşın kredi kartlarında takip tutarı son bir yılda 31 milyar TL artarak yüzde 267 oranında bir yükseliş gösterdi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artışla 324.4 milyar TL'ye çıktı. Kartlı harcamaların 2 Ağustos'ta 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Bu harcamaların 53.9 milyar TL'si market ve alışveriş merkezlerine, 21.8 milyar TL'si ise çeşitli gıda ürünlerine yapıldı.

Elektronik ve akaryakıt harcamalarında ise bir azalma gözlemlendi. 6 Eylül haftasında, eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamalarında belirgin artışlar yaşandı. 

Kaynak: Haber Merkezi