Ekonomi

Kredi kartına vergi tartışması! Mert Başaran: Olmayan harcamadan vergi alınmaz

Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, 100 bin TL'nin üzerinde limiti bulunan kredi kartları için 750 TL'lik vergi ödemesini öngören yasa teklifini değerlendirdi. Kredi kartı limitinden vergi alınmasının tarihte bir ilk olacağının altını çizen Mert Başaran, "Olmayan bir harcamadan vergi alınmaz" diyerek yasa teklifinin yargıdan dönebileceğini söyledi.

Loading...

Abone Ol

Kredi kartına vergi tartışması giderek büyüyor. Meclis'e sunulan teklife göre, 100 bin TL'nin üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 TL vergi kesilecek. Alınan vergiler savunma sanayiine aktarılacak. Tartışmalarla ilgili bir değerlendirme de Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran'dan geldi.

"OLMAYAN BİR HARCAMADAN VERGİ ALINMAZ"

Ekol TV'de Aziz Akova'nın sunumuyla ekrana gelen Paranın Yönü programında konuyu ele alan Mert Başaran, kredi kartı kullanılmasına karşı olduğunu söyledi. Başaran, "Ne kadar az kullanırsak ülke için o kadar iyi" diyerek kredi kartı kullanımının azaltılması gerektiğini belirtti.

Kredi kartı limitlerinden vergi alınmasının tarihte bir ilk olacağını kaydeden Mert Başaran, "Olmayan bir harcamadan vergi alınmaz. Borç bile değil. Almışsın, kasaya koymuşsun. Kullanmıyorsun bile" dedi.

"HALK LİMİTİ DÜŞÜRÜRSE YAPILMAYABİLİR"

Yasa teklifinin uygulanabileceğini ancak borçtan yapılmaması gerektiğini ifade eden Mert Başaran, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu onaylanmayabilir. Çünkü çok fazla kredi kartı limitlerini düşürenler oldu. Halk bu kadar çok limiti düşürürse belki de bankalar 'yapmayın' diyecekler. Borsa, kripto vergisi olacaktı, hepsi kalktı."

"TAPU İŞLEMLERİNDEN DE ALACAKLAR"

Yasa teklifinin içinde ön plana çıkmayan maddeyi de açıklayan Mert Başaran, "Tapuda işlem yapanlardan 750 lira alıcıdan, 750 lira satıcıdan alacaklar. Savunma sanayiine ekstra para. 50 bin liralık tapuda bin 500 lira ekstradan tapu masrafı ödeyeceksin. 10 milyona bir ev aldın diyelim. Yine alıcı ve satıcı olmak üzere toplam bin 500 lira ödeyeceksin. Burada bir dengesizlik var. Kartta da böyle bir şey" ifadelerini kullandı.

"İLLA YAPILACAKSA KADEMELİ YAPILSIN"

Kredi kartlarında vergi alınmaması gerektiğini savunan ancak yapılacaksa da kademeli yapılması gerektiğini belirten Mert Başaran, konuyla ilgili değerlendirmesini şu sözlerle sonlandırdı:

"İlla yapılacaksa da 100 bin liraya 250 lira yapılsın. 5 milyon lira limiti olana yapılsın bin lira. Ama 100 bin lira limiti olana 750 lira ağır gelebilir."