Kredi borçlularının merakla beklediği sicil affı iddiaları sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. 2024 yılında çıkması beklenen affın, düşük kredi puanına sahip olanların durumunu düzelteceği ve Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki olumsuz kayıtları sileceği öne sürülüyor. 2022'deki torba teklif kapsamında benzer bir düzenleme yapılmıştı. Şu ana kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, kamuoyunun gözü resmi kanallarda gelecek olası haberlere çevrildi. İşte Kredi ve kredi kartı borcu olanlara sicil affı gelecek mi? sorusunun yanıtına ilişkin merak edilen detaylar…

KREDİ BORÇLULARINA SİCİL AFFI GELECEK Mİ?

Sosyal medyada dolaşan haberlerde, sicil affının yeniden gündeme geleceği ve kredi puanı düşük olanların notlarının yükseltileceği iddia ediliyor. Ancak, konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın herhangi bir çalışması bulunmuyor. Bu durum, kredi borçluları arasında merak ve belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

EN SON 2022 YILINDA ÇIKTI

Sicil affı en son 2022 yılında torba yasayla yürürlüğe girmişti. Bu düzenleme, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi puanları düşen vatandaşlara sicili düzeltme şansı tanıdı. 10 milyondan fazla kişi ve şirketi etkileyen bu yasayla, borçlarını 1 Temmuz 2023’e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki kayıtlarının silineceği bildirilmişti.

KREDİ SİCİL AFFI NE DEMEK?

Kredi veya kredi kartı borcunu çeşitli sebeplerden dolayı ödeyemeyenler, yeni bir kredi ya da kredi kartı başvurusu yaptıklarında kara listeye takılıyorlar. Bankalar veya çeşitli finans kuruluşları, bu kişilerin ödeme alışkanlıklarının olmadığını düşünerek onlara kredi veya kredi kartı vermekten çekinirler. Kredi sicil affı, kara listeye girmiş kişilerin isimlerinin bu listeden kaldırılması anlamına gelir ve onlara finansal işlemlerini normalleştirme fırsatı sunar.