MEHMET BAYAR / EKOL HABER

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyondan dolayı TL'de yüksek oranda değer kayıpları yaşanırken; elindeki küçük birikimi değerlendirmek isteyen vatandaşlar son dönemlerde farklı yatırım araçlarına yöneliyor. Ortadoğu'da yaşanan siyasi gelişmeler, ABD Başkanlık seçimleri ve FED'in eylül ayında faiz indirimine gideceğinin beklenmesi piyasalarda çok hızlı dalgalanmalara sebep oluyor. Yatırım ve tasarruf danışmanı Mert Başaran ise uzun vadeci yatırımcıların rahat olmasına dikkat çekerek ekolhaber.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. 

"EN GÜVENLİ LİMAN DAİMA ALTIN"

Kriz dönemlerinde nelere yatırılmasını gerektiğini anlatan Başaran, "Kriz dönemlerinin şekli değişir ama en güvenilir liman her zaman altındır. Eğer krizden çıkmak yakın ve faizlerin düşmesi yakın ise burada Borsa İstanbul ve gayrimenkule yatırım yapmak doğru olur. Çünkü faizlerin düşüşü sonrası borsa ve gayrimenkuller ciddi şekilde yükselişe geçiyor" ifadelerini kullandı. 

"YIL SONUNA DOĞRU YENİ REKOR BEKLİYORUM"

Borsa İstanbul'un destek noktasını yakalaması durumunda ciddi yükselişlerin olacağını söyleyen Başaran, "9.800 puanın altına inip kapatmazsa ve burada olan desteğini korursa 2-3 ay sonra güzel günlerin geleceğini düşüyorum. Uzun vadede ise kimse bir daha bu fiyatları bulamayacak. 11.200 puanı mutlaka kıracağız ama zamanı bilmek çok zor. Benim tahminim ise yıl sonunda tarihi zirveyi kıracağımızı düşüyorum" dedi. 

"DÜŞÜŞLERDEN KORKMAYIN"

Borsalardaki düşüşlerden korkulmaması gerektiğini aksine çıkışlardan korkulması gerektiğini aktaran Başaran, "Çünkü çıkış bir daha olmayacak. Bir gün 60 yaşında olacağız. Belki de o yaşlara gelmeden öleceğiz bilemeyiz. Bunların hepsi garanti. Ama bir daha asla 4-5 yaşında olmayacağız. Borsa İstanbul'da mutlaka bir gün 15 bini de görecek. Ama endeks bir daha asla 500'ü görmeyecek. Dolayısıyla o rakamlar düştüğünde senin hayatının fırsatı" diye ekledi. 

ENFLASYONA DİKKAT ÇEKTİ

Faiz yatırımını iki başlıkla ayıran Başaran şöyle devam etti, "Birincisi faize parayı yatırmayı uzun vadede doğru bulmuyorum. Parayı eritiyor. Türkiye gibi ülkelerde açıklanan enflasyon, gerçek enflasyondan daha düşük oluyor. Verilen faizde açıklanan faize göre olduğu için doğru değil. Ama senin enflasyonun yüzde 100 ise para eriyor."

"TRUMP KAZANIRSA KRİPTOLAR YÜKSELİR"

Son dönemlerde kriptolara olan rağbeti değerlendiren Başaran ise ABD başkanlık seçimine dikkat çekti, "ABD seçimlerinde Trump kazanırsa ciddi yükselişler bizleri bekliyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki Trump kripto paraları destekliyor. Eğer Trump'ın kazanma olasılığı yükselirse bile kriptolarda yükseliş başlayabilir. Ciddi manada kriptolarda yükseliş olması için Trump'ın seçimi kazanması gerekiyor."