Dünya

Müttefiklerin arasındaki ipler gerildi, ABD İsrail’i tehdit etti: İran’a karşı yalnız kalırsınız

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği Kuzeyin Okları adı verilen kara harekâtı artık Ortadoğu’da hızla yayılan bir ateş çemberi haline geldi. Harekatın 10’uncu gününde Tel Aviv’in sadık müttefiki olarak nitelendirdiği Washington ile arasında gerilim tırmandı. Amerikan basının iddiasına göre İsrail, İran’ın füze saldırısına karşın yapacağı misillemenin detaylarını ABD ile paylaşmıyor. Biden yönetimi ise Tel Aviv’i İran’ a karşı olası bir savaş durumunda yalnız kalabileceğine dair uyarıyor...

Abone Ol

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği Kuzeyin Okları adı verilen kara harekâtı bir kıvılcım gibi Ortadoğu’ya sıçrayan ve gün geçtikçe yayılan bir savaş hâline geldi. Harekatın 10’uncu gününe Tel Aviv ile baş müttefiki ABD arasında yaşanan anlaşmazlık damga vurdu. Amerikan gazetesi Washington Post’un iddiasına göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ABD ziyaretinin aniden iptal edilmesi iki ülke arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu.

NETANYAHU'NUN İKİ ŞARTI VAR

İsrailli bir yetkiliye göre Başbakan Benjamin Netanyahu, Gallant'a, iki koşulun yerine getirilmesi hâlinde planlanan Washington ziyaretine çıkabileceğini söyledi. Bu iki koşul ise ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında başbakanın günlerdir beklediği görüşmenin gerçekleşmesi ve İsrail güvenlik kabinesinin İran'ın füze saldırısına askeri yanıtı onaylaması...

İSRAİL PLANLARINI ABD'DEN SAKLIYOR

İsmini açıklamak istemeyen yetkililerin gazeteye aktardığı bilgilere göre Netanyahu uzun süredir Biden'a ulaşmaya çalışıyor ancak bunu başaramıyor. Biden ise İsrail konusundaki duruşu ve sürekli silah tedariki nedeniyle kendi partisi içinde bile eleştiri oklarının hedefi olmuş durumda. Biden yönetimi İsrail'in İran'a vereceği yanıtta bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyecek bir adımdan kaçınmasını istiyor. Ancak şimdiye kadar askeri planlarını ABD'den saklayan İsrail'in bundan sonra ne yapacağı ise belirsizliğini koruyor.

GALLANT ABD ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Normal koşullarda Gallant’ın İran’a yapılacak misilleme saldırısını görüşmek için bir günlük ziyaret kapsamında bu akşam Washington’a gitmesi ve yarın da Amerikan mevkidaşı Lloyd Austin ile görüşmesi bekleniyordu. Ancak kendisine Netanyahu’dan gelen son dakika bir telefon ile Gallant, ziyaretini ani bir kararla iptal etti.

50 GÜNDÜR GÖRÜŞMÜYORLAR

Ayrıca Netanyahu, Gallant’tan İsrail Güvenlik Kabinesi, Tel Aviv'in İran'a vereceği yanıtı onaylamasından sonra ABD'ye hareket etmesini istedi. Amerikan haber kanalı Axios'un üç ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu akşam Netanyahu ile İran'a saldırı planları hakkında bir telefon görüşmesi yapması bekleniyor. İki lider, Washington'da Netanyahu'nun savaşı yönetme biçiminden duyulan rahatsızlığın artması ve savaşı sona erdirmek için bir stratejinin olmaması nedeniyle yaklaşık 50 gündür görüşmüyor.

"YALNIZ KALMAYA HAZIR OLUN"

Bunun yanısıra Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikan yetkililer, İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı suikast ile öldürerek Washington'a haber vermemesi Beyaz Saray'ı kızdırdı. Saldırının hemen ardından ABD Savunma Bakanı Austin’in, İsrailli mevkidaşı Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde net ifadeler kullandı ve İsrail'e “yalnız kalmaya hazır olup olmadıklarını” sordu.

Nasrallah'ın muhtemel halefi Safiyuddin'in öldürüldü mü? Netanyahu'dan açıklama Nasrallah'ın muhtemel halefi Safiyuddin'in öldürüldü mü? Netanyahu'dan açıklama

WASHINGTON, TEL AVİV'E KARŞI ÖFKELİ

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri eylemlerine defalarca kez hazırlıksız yakalanan Washington yönetiminde Tel Aviv’e karşı hayal kırıklığı giderek büyüyor.  ABD'li yetkililer, İsrail'in şimdiye kadar Biden yönetimine Tahran'a karşı misilleme planlarının ayrıntılarını açıklamayı reddettiğini, İsrail'in neyi hedef alabileceği konusunda Washington'ın bir bilgiye sahip olmadığını öne sürüyor. İsrail medyası da ABD'nin öfkelendiğini ve Tel Aviv'in İran'a tepki gösterme konusunda yalnız kalabileceğini vurguluyor.

HİZBULLAH GERİ PLANDA KALDI

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, Hizbullah'ın İsrail'e karşı ateşkes çağrısını değerlendirdi. Miller, İsrail'in Hizbullah'ın askeri yeteneklerini bazı açılardan önemli ölçüde gerilettiğini belirterek, "Bugün çıkıp ateşkes çağrısında bulunmaları Hizbullah'ın geri planda olduğunu, yeteneklerinin gerilediğini bildiğini gösteriyor” diye konuştu.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Kasım açıkladı: Çok yakında yeni liderimizi duyuracağız! Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Kasım açıkladı: Çok yakında yeni liderimizi duyuracağız!

"BİR YILDIR ATEŞKESİ KABUL ETMİYORLAR"

Hizbullah'ın bir yıldır Gazze'yi içermeyen bir ateşkesi kabul etmediğini söyleyen Miller, şimdi Hizbullah'ın Gazze'den bağımsız bir ateşkes talep etme noktasına geldiğini dile getirdi. Ayrıca Hizbullah'ın ateşkes çağrısının neyi kapsayıp kapsamadığıyla ilgili, "Hizbullah sadece bir ateşkes mi istiyor, yoksa Litani Nehri'nin ötesine çekilmeyi de kabul ediyor mu? Bu tam olarak uygulayacaklarını söylemedikleri bir şey” ifadesinde bulundu.

"LÜBNAN HALKI İÇİN BİR FIRSAT"

Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını kısmen reddettiğini belirten Miller, "Bu kararın şartları uyarınca Hizbullah'ın silahlarını bırakması ve Litani Nehri'nin ötesine çekilmesi gerekiyordu” diye konuştu. Matthew Miller, diplomatik çözümden yana olmakla birlikte İsrail'in "Hizbullah'ın kapasitesini düşürme çabalarını" desteklediklerini kaydederek, "Sonuçta, bu Lübnan halkı için bir fırsattır. Bizim her zaman istediğimiz şey Lübnan halkının liderlerini, hükümetlerini seçebilmesi ve bu süreçte veto hakkıyla devletten bağımsız güç kullanan bir terör örgütüne yer bırakılmamasıdır” dedi.

İsrail, Şam'da bir binayı vurdu: Ölenler ve yaralananlar var İsrail, Şam'da bir binayı vurdu: Ölenler ve yaralananlar var