İsrail ile Hizbullah arasında misilleme ile birlikte bölgede tansiyon yükseldi. Karşılıklı hava ve füze saldırıları sonrasında çatışmaların tüm Ortadoğu’ya yayılması endişesi petrol fiyatlarında sıçramaya neden oldu.

ORTADOĞU’DA GERİLİMLERİN YAYILACAĞI ENDİŞESİ ARTTI

Hizbullah'ın misillemesi sonrasında gerilim tırmandı. Hizbullah lideri Nasrallah saldırı sonrası yaptığı konuşmada misilleme operasyonunun başarı ile tamamlandığını duyurdu ancak gerekli görüldüğünde daha fazla eylem yapılabileceğini aktardı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise henüz “son sözü” söylemediklerini belirtti. Hizbullah'ın misilleme saldırısının sona ermesinin ardından gözler bu kez İran’a çevrildi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi’nin Hamas lideri İsmail Haniye suikastına karşı misilleme yapmayı planladıklarını açıklaması tedirginliği artırıyor. Bu gelişmeler Ortadoğu’da gerilimlerim yayılacağı endişelerini tetikledi.  

PETROL TIRMANIŞA GEÇTİ

Petrol fiyatları, Ortadoğu'ya gerilimleriyle bölgedeki petrol arzını sekteye uğratabileceği endişeleriyle yükseliyor. Aynı zamanda ABD'de faiz indirimlerinin yakın zamanda beklenmesi ekonomik büyüme ve yakıt talebinin artacağı beklentisini güçlendirdi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.63 yükselerek 79.52 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD hafif ham petrolü %0.65 yükselerek 75.32 dolar seviyesinde işlem gördü.