Libya’da Fizan Hareketi mensuplarının Şerare Petrol Sahası'ndaki protestoları nedeniyle petrolde bölge üretimini durma noktasına getirdi. Libya’da mücbir sebep ilan edilmesi, Çin endişelerini gölgede bıraktı. Fed, ABD’deki resesyon endişeleri, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ile fiyatı beslemeye devam ediyor. Ham petrolün varil fiyatı kritik seviyeyi zorluyor. Petrol fiyatı 80 dolara dayandı.

GERGİNLİKLER PETROL FİYATLARINI TETİKLİYOR

Brent petrol 80 dolar seviyesine yaklaşırken, ABD'deki sağlıklı ekonomik veriler, Libya'nın en büyük petrol sahasındaki mücbir sebep ve İsrail ile Hamas arasındaki artan gerginlik nedeniyle 79.04 seviyesinden işlem görüyor.

JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER FİYATLAMAYI BESLİYOR

Beyrut'ta kıdemli bir Hizbullah komutanının öldürülmesiyle artan ve Libya'nın en büyük petrol sahası olan Sharara'daki mücbir sebep, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in zayıf petrol talebi anlatısını gölgede bıraktı. Analistlere göre, petrol tedarikinde önemli bir kesintinin gerekli olduğunu belirtirken, Şerare Petrol Sahası'ndaki mücbir sebep fiyat artışına katkıda bulunuyor. Protestoların gidişatı da fiyatlamalarda belirsizliğe neden oluyor.

RESESYON ENDİŞESİ DAĞILDI

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde olası bir durgunluk korkusu, perşembe günü piyasa beklentilerini aşan olumlu iş verileriyle en azından kısmen ortadan kalktı.

PETROL STOKLARI AZALIYOR

Petrolün son zamanlardaki zayıf fiyat eğilimine rağmen, OPEC+ üretim kesintileri küresel petrol stoklarında erimeye neden oluyor.   Enerji Bilgi İdaresi'nin Kısa Vadeli Enerji Görünümü'ne göre, küresel petrol stokları yılın ikinci yarısında günde 800 bin varil azalacak ve gelecek yılın 1. çeyreğinde daha da düşecek. Stokların 2025'in 2. çeyreğinde tekrar büyümeye başlaması beklenirken, OPEC+ dışındaki üretim büyümesinin güçlü olacağı tahminleri yapılıyor.