5 Ağustos’ta ABD’de güçlenen resesyon endişeleri borsa üzerinde sert bir düşüşe neden oldu. Küresel piyasalarda meydana gelen satış baskısının ardından, yatırımcılar ve analistler Eylül ayında beklenen faiz indiriminin öne çekilip çekilmeyeceğini merak ediyor. Fed’in bu yönde bir adım atıp atmayacağı konusu, günün en çok konuşulan başlıklarından biri haline geldi. İşte 2024 Eylül FED faiz kararı beklentisine ilişkin merak edilenler…

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FED’in faiz kararı merakla bekleniyor. 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde yapılacak toplantının sonuçları 18 Eylül tarihinde saat 21.00'dan sonra açıklanacak. Bu toplantı, piyasalardaki belirsizlikleri gidermesi açısından büyük önem taşıyor.

FED FAİZ İNDİRİMİNİ ERKENE Mİ ÇEKECEK?

ABD’de artan resesyon endişeleri, Fed üzerinde erken faiz indirimi baskısını artırdı. Normalde 43 gün sonra yapılacak olan Fed toplantısının bu hafta içinde yapılabileceğine dair beklentiler oluştu. Ancak, bu beklentiyi destekleyen resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Analistler, acil faiz indiriminin Fed’in piyasa kontrolünü kaybettiği şeklinde yorumlanabileceğini belirterek, bankanın kısa vadede atacağı adımları netleştirmesi gerektiğini ifade etti.

KÜRESEL PİYASALAR TOPARLANMA EĞİLİMİNDE

Fed’in son acil faiz indirimi kararı, Kovid-19 salgınının ekonomik etkileriyle ilişkili endişelerle alınmıştı. Öte yandan, ABD’de açıklanan son verilere göre, hizmet sektörüne dair Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında genişlemeye işaret etti. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü PMI ise temmuzda aylık bazda 2,6 puan artışla 51,4’e çıkarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

FED YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMALAR

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bugün verdiği bir röportajda, ekonominin zayıflaması durumunda kısıtlayıcı politika duruşunun anlamlı olmayacağını ifade etti. Goolsbee, istihdam rakamlarının beklenenden zayıf olduğunu ancak henüz bir resesyon belirtisi göstermediğini belirtti. Faiz artırımı ve indiriminin her zaman masada olduğunu vurgulayan Goolsbee, Fed’in ekonomik bozulmalar karşısında gerekli adımları atacağını aktardı.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, ekonomik faaliyetlerde genel bir düşüş yaşandığında ortaya çıkan iş döngüsü daralmasıdır. Genellikle harcamalardaki yaygın bir düşüşle tetiklenen durgunluklar, finansal krizler, dış ticaret şokları, ekonomik balonların patlaması veya büyük ölçekli afetler gibi çeşitli olaylarla ilişkilendirilebilir.