Oylum Talu'nun moderatörlüğünde ekranlara gelen Özgür İrade programının konukları 26. Dönem AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, 24. Dönem CHP Milletvekili Erdal Aksüngür , gazeteci Nedim Şener, Oda TV Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik oldu.

"SİNVAR BİZİM DE ŞEHİDİMİZDİR"

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesi hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Metiner, "Yahya Sinvar sadece Gazze'nin, Filistin'in şehidi değil, bizim de şehidimizdir. Bizim gibi düşünen milyonların şehididir, mekanı cennet olsun. Hamas sadece Haniye'den, Sinvar'dan ibaret değildir. Her bir Hamas üyesi; birer Yahya Sinvar'dır. Direniş asla bitmeyecektir. Topyekün Gazze'yi yıksalar bile, Gazze kendi küllerinden yeni bir Gazze inşa eder, yeni Yahya Sinvar'lar çıkarırlar. Nasrallah'ı öldürdüler, Hizbullah'ı bitireceğini sandılar. Daracık bir bölge, bir seneden fazladır dünyadan izole edilmiştir. Uzaydan gözlemlenen, denetlenen modern teknolojik aygıtlarla Yahya Sinvar'a bugüne kadar ulaşamadılar. Her örgütün içerisine sızmalar olabilir. Bahsedildiği ölçekte sızma olsa, Yahya Sinvar çoktan şehit edilmişti. 

Hamas'ın teyit etmemesinin tek sebebi; Ben lider kadro ile imha edildiği kanaatında değilim, bir kaç yakın koruma ile imha edilmiştir. Teknolojik aygıt kullanmıyorlar, başka bir iletişim sistemi geliştirdiler. Teyit edilemiyor. O bölgeden teyit almak gerçekten kolay değil." ifadelerini kullandı. 

"İZZEDDİN EL-KASSAM TUGAYINDAKİ YİĞİTLERLE BİRLİKTE ÇATIŞTI"

Mehmet Metiner: "Hizbullah'ı bitiremezsiniz, İsrail ateş ile oynuyor. Bunun için sonrası onlar için tufandır. Yahya Sinvar o kadar yiğit bir insandır ki, sahayı terk etmedi. Yahya Sinvar, masa başı bir lider değildir, sahada gece gündüz demeden çatışan, İzzeddin el-Kassam Tugayındaki yiğitlerle birlikte çatışan bir aslan parçası bir insandı. Şehit olacağını biliyordu. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ GAZETESİ'NE TEPKİ

Sözcü Gazetesi'nin "İsrail, Hamas'ı tek tek indiriyor" haber başlığına sert tepki gösteren Metiner, "Netanyahu'nun gülümseyen fotoğrafı ve Sinvar'ın fotoğrafını yan yana koyması nasıl bir Hamas düşmanlığıdır. Hamas'ın bu ülkenin insanlarıyla ne alıp veremediği var? Türkiye'nin topraklarından bir toprak mı aldı? Terör örgütü müdür? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ın direnişini 'milli mücadele' olarak tanımlamasında neden rahatsızlık duydu insanlar" diyerek tepkisini dile getirdi.  

"HDP, PKK'NIN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEZ"

Can Özçelik: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin HDP'ye el uzatması çok önemlidir ama sınırlarını da çizdi. Dedi ki; "PKK silah bırakırsa, teslim olursa, HDP, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu söylerse" dedi. HDP bunu söyleyemez, zaten PKK'nın siyasi kanadıdır. Bir hayal aleminde yaşamak mümkün değildir. Öcalan'ın İmralı'dan PKK'nın silah bırakmasını istemesi, Devlet Bahçeli'nin dile getirmesi önemli. Kardeşlik süreci dediğimiz süreçte büyük hatalar yapıldı. O hataların ardından hendekler kazıldı, çok büyük sayıda şehit vererek, o hendeklere PKK'yı gömdük. 

Bazı eleştirileri de yapmamız lazım, bu eleştirileri yapanlara ergenekoncu denildi, Nedim Şener tutuklandı, CHP milletvekilleri Silivri önünde saldırıya uğradı. Biz de katkılar sunmaya çalıştık. Bu olaylardan bir ders çıkarıldı. Demokratik açılım sürecinde büyük katkılar oldu. Kürtçe dili kursları var, üniversitede bölümleri var. Bu demokratik süreçler tamamlandı. Keşke HDP PKK'dan ayrılsın, siyaset içinde bulunsun mücadelesini öyle versin. Ama böyle bir şey mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜM SÜRECİNİN MALİYETİ AĞIR OLDU

Nedim Şener: Çözüm sürecinin maliyeti ağır oldu. Bir tek getirisi oldu o da şu; Bölgeye yaşayan kürtler, "Devletin samimiyetine inandı" elde kalan tek şey bu. Dedi ki; Devlet iyi niyetle adımlar attı ki, bizim kaç yıllık taleplerimizin önünde engel kalmadı. Fakat PKK süreci öyle bir sabote etti, HDP etkisiz bir eleman olarak taleplerini ele aldı. 5'i il merkezi olmak üzere 21 il ve ilçede özerklik ilan ettiler. Buna hakkın var mı senin? PKK'nın talebiyle bildiri okudular. Sonunda ne oldu? 2013-14-15 yılları arasında 10 bin kişi dağa çıktı" ifadelerini kullandı.