Hazine eski Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, Barclays raporundaki verileri yorumladı. Eğilmez, yaşanan stagflasyonun ardından, slumpflasyon ile de karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti. Açıklamaların ardından slumpflasyon nedir, ekonomide ne anlama geliyor? araştırmaları da hız kazandı…

SLUMPFLASYON NEDİR?

Slumpflasyon kısaca enflasyon içinde küçülme olarak tarif ediliyor ve bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumu olarak nitelendiriliyor.  

Slumpflasyon B

EKONOMİDE SLUMPFLASYON NE ANLAMA GELİYOR?

Ekonomik krizlerin en zoru olarak tarif edilen slumpflasyonda, bir yandan enflasyonu düşürmeye çalışırken, bir yandan da ekonominin küçülmesini önce durdurmaya sonra da büyümeye döndürmeye yönelik bir ekonomi politikası uygulamak gerektiği belirtiliyor.

Makroekonomik hedeflerin ve politika araçlarının birbiriyle çelişkisi en fazla slumpflasyonda ortaya çıkıyor. Bir yandan enflasyonu düşürmek, aynı zamanda büyümeye geçmek, bir yandan da tüm bu durumlara eşlik etmesi büyük ihtimal dahilinde olan işsizlik artışını engelleyerek istihdamı artırabilmek birbiriyle karşıt durumlardır. Bu nedenle de ekonomik açıdan birçok cephede birden savaşmanın kimi zaman sağlıklı sonuçlar doğurmadığı belirtiliyor.