TÜİK’in ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon aylık bazda yüzde 2,47 artarken, yıllık enflasyonda sert düşüş yaşandı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN KARARLILIK MESAJI GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te, enflasyon ile ilgili ilk değerlendirmesinde, yıllık enflasyonun son 3 ayda 23.5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleştiğini dikkat çekerek, “Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor” yorumunu yaptı.

TCMB’NİN ENFLASYON HEDEFİ TUTACAK MI?

Açıklanan enflasyon verilerinin ardından Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi ile ilgili değerlendirmeler de geldi. Ekonomistler TÜİK’in enflasyon rakamlarını yorumladı. Ünlü ekonomistler sosyal medya hesaplarından TCMB’nin yıl sonu hedefinin tutması için aylık enflasyonun yüzde kaç olması gerektiğini de hesapladılar.

ÜNLÜ EKONOMİST HEDEF İÇİN 4 AYDA OLMASI GEREKEN ENFLASYONU HESAPLADI

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, TCMB’nin yılsonu tahminine göre TÜFE verisini yorumladı:

“Yıl sonunda yüzde 38 hedefine ulaşmak için kalan 4 ayda enflasyonun ortalama yüzde 1,3 olması gerekiyor.”

"BEKLENDİĞİ KADAR KESKİN DEĞİL"

İngiliz ekonomist Timothy Ash, "Türkiye'de enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 52'nin hemen altında seyretti ancak düşüşün beklendiği kadar keskin olmaması, TCMB'nin önünde hala zorlu bir çalışma olduğunu gösteriyor" dedi.

"SONUÇ DEĞİŞMEZ"

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Ali Çufadar, enflasyonda düşüş sürecine işaret ederken, aylık bazda yüksek olduğunu da şu şekilde açıkladı:

“Enflasyon; Aylık yüzde 2,47. Şakayı erteledik. Çok yüksek, İTO ve Türk-İş verileri sonrası daha düşük bekliyordum... Sonuç değişmez; bir defalık kamu zam etkileri haricinde, enflasyon düşüş sürecinde...”

"SON 20 YILIN EN YÜKSEK AĞUSTOS VERİSİ"

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, enflasyonun aylık seviyesine vurgu yaptı:

“Mevsimsel olarak ağustosta aylık enflasyon düşük çıkar. Bu ağustosta aylık enflasyon yüzde 2,47 ile geçen yılın verisinin ardından son yirmi yılın en yüksek ağustos verisi.”

"BEKLENEN ENFLASYON RAKAMINDAN ÇOK UZAK"

Prof. Dr. Serap Durusoy, hedeften uzak olunduğunu, “TÜİK'e göre dahi baz etkisine rağmen TÜFE %52 olarak açıklandı. Bu yıl için beklenen enflasyon rakamından çok uzak” ifadeleriyle belirtti.

"HERKES ÖNDEN YÜKLEMELİ FİYATLAR İLE KARŞILAŞMAYA DEVAM EDECEK"

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, verilere yönelik yaptığı değerlendirmenin sonunda şunları belirtti:

“Eğitime bütçe ayırmaya çalışan herkes, okullar açılmadan önden yüklemeli fiyatlar ile karşılaşmış oldu, karşılaşmaya devam edecek.”

"MANEVRA ALANI TAMAMEN ORTADAN KALKTI"

Prof. Dr. Emre Alkin de yılsonu hedefine değindi:

“TÜFE’nin yıl sonu %38 olması için yeterli manevra alanı tamamen ortadan kalktı.”

" ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ DÖNEMİ KAPANDI"

Ekonomist Murat Sağman, baz etkisiyle düşüşün bittiğini belirtti:

“TÜİK Ağustos enflasyonunu aylık yüzde 2,47, yıllık yüzde 51,97 olarak açıkladı. Enflasyonda baz etkisi dönemi kapandı. Eylül enflasyonu ile birlikte yeni bir dönem başlayacak.”