Merkez Bankası Para Politikası toplantısı yeni haftanın odağında olacak. Piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararına çevrilirken analistler faiz patikasında herhangi bir değişiklik beklemiyor.

PPK TOPLANTISI ÖNE ÇEKİLDİ

Merkez Bankası 22 Ağustos Perşembe yapılacaktı. Ancak TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Jackson Hole toplantısı nedeniyle faiz kararı öne çekildi. Para Politikası Kurulu 20 Ağustos Salı günü saat 14.00’de faiz kararını ilan edecek.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

TCMB enflasyonu kontrol altına almak adına en son mart ayında arttırım yapmıştı. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Banka en son Mart ayında 500 baz puanlık faiz artışına gitmiş, Nisan ve Mayıs aylarında ise politika faizini değiştirmemişti. Para Politikası toplantısında da politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı. Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1'i yüzde 49, 3'ü yüzde 47,5, 5'i yüzde 45, 1'i yüzde 40 olacağını öngördü.

TCMB FAİZİ 4 BİN 150 BAZ PUAN YÜKSELTTİ

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

FAİZ METİNLERİNDE SIKILAŞMA MESAJI ÖNE ÇIKTI

TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

Yılın üçüncü enflasyon raporunda dezenflasyon sürecinde kararlı olunduğunu vurgulayan TCMB Başkanı Fatih Karahan önümüzdeki üç yıl için enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek uzun süre sıkı duruşu korunması gerekeceğini belirtti.

Sıkı politika duruşunu korumanın faiz indirimi olmayacak anlamı taşımadığını belirten Karahan, faiz indiriminde de sıkı duruşun korunacağını vurgulamıştı.