İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, aylık ortalama enflasyonun artık kısa vade için yüzde 1-1,5 aralığında tutulması gereken bir döneme girildiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemin kısa ve orta vadeli hedefleri göz önüne alındığında, özel sektörün yanı sıra kamu iradesiyle belirlenen fiyat artışlarının da ana trendle uyumlu olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Milyonlarca vatandaş alım gücünün düşmesi nedeniyle Temmuz ayında zam yapılmasını beklerken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Enflasyona sebep olabilir o yüzden asgari ücrete zam yapılmasın" çağrısında bulunmuştu. Avdagiç'in de söylediği gibi asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmamış ve 17 bin 2 TL olarak kalmıştı.

ENFLASYONDA YAVAŞLAMA VAR

Avdagiç yeni açıklamasıyla da gündeme oturdu. Avdagiç'in İTO'dan paylaşılan yazılı açıklamasında, dezenflasyon sürecinde kritik bir döneme girildiğini belirterek, enflasyonda hissedilir bir yavaşlama gerçekleştiğini vurguladı.

Önemli noktanın aylık enflasyonun ana trendinde görülen yavaşlama olduğuna dikkati çeken Avdagiç, "Yeni süreçte, kamu iradesiyle belirlenen fiyatların, bundan sonraki süreçte enflasyonun ana seyri üzerinde daha da belirleyici olacağı kanaatindeyiz. Zira, bundan sonraki aylarda yıllık enflasyonda 8-9 puanlık düşüşler değil, daha düşük oranlı inişler göreceğiz" yorumunu yaptı.

A A 20240913 35630729 35630728 I T O B A S K A N I A V D A G I C T E N E N F L A S Y O N V E F I Y A T A R T I S L A R I D E G E R L E N D I R M E S I

KAMU İRADESİYLE BELİRLENEN ARTIŞLAR...

Avdagiç, "Aylık ortalama enflasyonu artık kısa vade için yüzde 1-1,5 aralığında tutmamız gereken bir döneme giriyoruz. Bu yüzden de önümüzdeki dönemin kısa ve orta vadeli hedefleri göz önüne alındığında, özel sektörün yanı sıra kamu iradesiyle belirlenen fiyat artışlarının da ana trendle uyumlu olması gerekiyor. Beklenti ve talebimiz, dezenflasyon sürecinde karşı karşıya kaldığımız zorlukların, enflasyonla mücadelede elde edeceğimiz başarıya değmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİM AÇIĞI DAHA FAZLA ARTMASIN

Ekonomide hedeflenen dengelenmede, reel sektörün ve KOBİ’lerin sağlığının da aynı hassasiyetle korunması gerektiğine inandıklarını ifade eden İTO Başkanı Avdagiç, "Şunun altını bir kez daha çiziyoruz. Enflasyonla mücadele sürecinde üretim yapısının korunması ve güçlendirilmesi ihmal edilmemeli. Yaşadığımız yüksek enflasyonun aynı zamanda arz açığı kaynaklı olduğunu kabul ederek, üretim açığının ne pahasına olursa olsun daha fazla artmasına müsaade edemeyiz. Dünya piyasalarıyla entegre olmuş Türkiye ekonomisinin üretim kaybına tahammül lüksü yok. Üretimin, aynı zamanda ihracat ve döviz geliri olduğu gerçeği, sıkı para politikasında da hassas bir terazi ihtiyacını gerektiriyor" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'YE ETKİSİ NE OLACAK?

Küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye'ye etkilerine de değinen Avdagiç, dünyada enflasyonda düşüş eğiliminin sürdüğünü ve Batı ekonomilerinde faiz oranlarının aşağı yönlü bir eğilim izlediğini anlattı.

İTO Başkanı Avdagiç, "Bizim açımızdan bu gelişmelerin şöyle iyi bir yanı var. Hem dünyada faiz oranlarının aşağı çekilmesinin hem de Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında ekonomik aktivitenin iyileşmesinin, uygun maliyetli dış kaynak girişinde ve ihracatımız üzerinde olumlu etki yapmasını bekliyoruz. Buradan doğacak fırsat alanlarını kalıcı olarak değerlendirmeli ve kazanç hanesine yazmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA