Savunma sanayii alanında Türk şirketler globalde rakiplerini solladı. Defense News, geleneksel En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi listesinde Türk şirketler damga vurdu.  

LİSTEDE TÜRK RÜZGARI ESTİ

Bölgesel jeopolitik çalkantıların ortasında Defense News, geleneksel En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi listesini yayınladı. Türk savunma sanayii şirketleri 5 şirketle sıralamaya girerken, geçen yıla göre savunma sanayiinden elde ettiği geliri yüzdesel olarak en çok artıran 10 şirketten MKE ikinci sırada, TAI üçüncü sırada, Aselsan 10. sırada yer aldı.

EN ÇOK GELİRİNİ ARTIRAN UKRAYNA OLDU

Ukrayna Savunma Sanayii geçen yıla göre en çok gelirini artıran şirket oldu.

Genel sıralamada zirvede ABD'li Lockheed Martin yer alırken onu Çin'in Aviation Industry Corporation'ı, yine ABD'li Raytheon Technologies, Northrop Grumman ve General Dynamics izledi.

TÜRK SAVUNMA SANAYİ RAKİPLERİNE FARK ATTI

Bir önceki listede yer almayan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ise listeye 84. sıradan girdi.

Liste verilerine göre ASELSAN 47. sıradan 42. sıraya, TUSAŞ 58. sıradan 50. sıraya, Roketsan 80. sıradan 71. sıraya, ASFAT ise 100. sıradan 94. sıraya yükseldi.

"TÜRKİYE 5 ÜLKEDEN BİRİ OLDU"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, konuya ilişkin açıklamasında, Türk savunma sanayisinin her geçen gün daha da büyüdüğünü, geliştiğini, güçlendiğini ve yükseldiğini ifade etti.

Geniş, nitelikli ve dinamik ekosistemle, sahada kendini ispat etmiş sistemlerle ve her geçen gün büyüyen ihracat potansiyeliyle Türkiye'nin de artık devler liginde önemli bir aktör olduğunu tüm dünyaya gösterdiklerini belirten Görgün, şunları kaydetti:

"Defence News tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, dünyanın en büyük 100 şirketi arasında ilk 50'de 2, ilk 100'de ise toplam 5 firmamız yer alıyor. Türkiye savunma sanayisi alanında dünyada ilk 100 listesinde 5 ve üzeri şirketi bulunan 5 ülkeden biri oldu.

Uluslararası alanda yakalanan bu başarının arkasında, Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın koşulsuz desteği ve Türk mühendislerinin akıl ve alın teri bulunuyor. Defence News İlk 100'de yer alan firmalarımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Savunma sanayi ekosistemi olarak, yorulmadan, durmadan gece gündüz çalışmaya, başarılarımıza her geçen gün yeni başarılar eklemeye devam edeceğiz."

ASELSAN SAVUNMA DEVLERİ ARASINDA

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise dünya savunma sanayii devleri arasında yükselişlerinin devam ettiğini belirterek, “Alanında en iyisi üreterek, oyun değiştirici teknojiler geliştirerek, ihracat odaklı çalışarak, 2030’da dünyada ilk 30 arasında yer alma hedefine koşuyoruz. Tüm başarılarımız ülkemize armağan olsun” ifadelerini kullandı.