Tatil alışkanlıkları ve güvenlik üzerine 27 ülkede yapılan araştırmadan oldukça ilginç sonuçlar çıktı. Sözlü iletişimin mümkün olmadığı ya da yetersiz kaldığı acil durumlarda ve tehlike anlarında yapılabilecek yardım çağrısı işaretlerine ve tatil tercihlerine ışık tutan yeni araştırmada Türkiye yalnız seyahat etmede dünya birincisi olurken, iki kişiden birinin de ülkelerin yardım sinyalini bildiği ve Türk vatandaşlarının farkındalığının olduğu görüldü. Preply’nin yaptığı araştırma özellikle yaz mevsiminde farklı şehirlere veya ülkelere seyahat edenler için pratik bilgiler sunuyor.

Özellikle acil yardım çağrılarına ilişkin Türk vatandaşlarının bu konudaki farkındalığına da ışık tutan araştırma tatil alışkanlıklarının çözümlemesi konusunda da Türklerin bilinçliliğini de ortaya koydu.

Woman On Flight

YALNIZ SEYAHATTE TÜRKİYE BİRİNCİ OLDU

Türkiye’de 5 kişiden dördü, en az bir kez yalnız seyahat etti. Araştırmaya göre, Türkiye’de beş kişiden dördü, hayatında en az bir kez yalnız seyahat ettiğini söyledi. Yalnız seyahati deneyimlemeyenler dahi bunu bir kez yapmak istediğini belirtirken, 10 kişiden yedisinin bir yere gitmeden önce o yerin güvenlik durumunu araştırdığı görüldü.

SEYAHATTE GÜVENLİK ENDİŞELERİ İLK SIRADA

Seyahat planlaması yaparken güvenliğe dair araştırmaların yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada ortak olduğunu vurgulayan araştırmada, “couchsurfing” olarak tabir edilen ve bir yabancının evinde oda/kanepe paylaşmayı öngören konaklama modelinin çok yaygın tercih edilmemesinin sebebi olarak da güvenlik endişeleri gösterildi. Araştırmaya katılan 10 kişiden yalnızca biri, “couchsurfing” deneyimi yaşadığını ifade etti.

Breaking Linguistic Walls In Log

TÜRKLER YURT DIŞINDA ÇEVİRİ UYGULAMALARIYLA İLETİŞİM KURUYOR

Araştırma, 27 milletten insanın yurt dışına seyahat ettiklerine, dilini bilmedikleri bir ülkede nasıl iletişim kurduklarına da değindi. Buna göre Türklerin yüzde 83’ünün, yurt dışına seyahat ettiklerinde bir çeviri uygulaması kullandıkları ve bu şekilde iletişim kullandıkları görüldü. Öte yandan 5 Türk’ten ikisi, istediklerini ve aradıklarını kağıt ve kalem aracılığıyla çizerek anlattıklarını dile getirdi. Türkiye’deki katılımcıların tamamı, yurt dışında İngilizce konuşmanın güven verdiğini, güvende hissettirdiğini dile getirdi.

Raporda, bunun sebebi olarak İngilizcenin dünyanın birçok yerinde konuşulan, yaygın bir dil oluşu gösterildi.

TÜRKİYE’DE İKİ KİŞİDEN BİRİ YARDIM SİNYALİNİ BİLİYOR

Metodolojik bir yöntemle gerçekleştirilen araştırma ayrıca dünya çapında kabul gören, çeşitli çalışmalarla görünürlük kazanan ve basitçe uygulanabilen imdat çağrısı işaretlerine de yer verildi. Bir barda tehlike altında kalındığında “Angel Shot” taktiğinin kullanılabileceği, yazışırken tehlikede olduğunu belirtmenin en kolay yollarından bilinin STAN kelimesini geçirmek olduğu veya Türkiye’de kadına şiddetle gündeme gelen “ev içi şiddet yardım sinyali” yönteminin de uluslararası toplumda karşılık bulabileceği belirtildi.

Askforangela

TÜRKLER ACİL DURUM JESTLERİNİ BİLİYOR

Araştırmaya göre Türkiye’de iki kişiden biri, baş parmağın dört parmakla avuç içinde kapatılması şeklinde uygulanan ev içi şiddet yardım sinyalini bildiğini söyledi. Öte yandan Türkiye’deki katılımcıların yarısına yakını, bir acil durum jestiyle ve imdat çağrısıyla karşı karşıya kaldıklarında nasıl tepki vereceklerini bildiğini söyledi.

STAN, Angel Shot, dört parmak işareti, Angela’yı sormak gibi ortak acil durum çağrısı öğelerine yönelik farkındalığı artırmanın önemine dikkat çekilen araştırma, bu konuda yürütülecek kamu spotu ve sosyal kampanyaların, kamu güvenliğine katkıda bulunabileceği ve suç oranlarını azaltma konusunda caydırıcı olabileceği çıkarımlarıyla sona erdi.