Türkiye’nin İsviçre malı lüks saatlere olan tutkusu ağızları açık bıraktı. İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun (Fédération de l’industrie horlogère suisse) resmi verileri, Türkiye'nin 2024 yılının ocak-temmuz döneminde, tam 170.1 milyon dolarlık saat ithal ettiğini gösterdi.

TÜRKİYE LÜKS HARCAMADA KATAR’I GERİDE BIRAKTI

Bu istatistik ile Türkiye, lüks saat ithalatında, nüfusları daha düşük ancak kişi başına milli gelirleri oldukça yüksek olan Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika ve Bahreyn gibi ülkeleri solda sıfır bıraktı.

İsviçre saat endüstrisi, 2024 yılının ilk 7 ayında toplam 15 milyar 159 milyon İsviçre frangı değerinde saat ihracatı yaptı. Öte yandan geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 2.4’lük bir düşüş yaşadı.

Lüks

DÜNYANIN EN BÜYÜK SAAT İHRACATÇISI İSVİÇRE

Satışlardaki yataylaşmaya rağmen İsviçre, dünyanın en büyük saat ihracatçısı unvanını bırakmaya niyetli değil. 2023 yılında 16.9 milyon adet kol saati ihraç eden İsviçreli üreticiler, bu ihracattan 25.5 milyar frank döviz girdisi sağladı. Saat başına ortalama ihracat fiyatı ise bin 775 dolar olarak gerçekleşti. Bu fiyat, gümrük vergileri ve diğer vergiler eklendikten sonra fiyata yüzde 40 civarında son satıcı karı eklenerek satılıyor.

Adet bazında dünyanın en büyük saat ihracatçısı olan Çin, 2023 yılında tam 534.4 milyon kol saati ihraç etti.