Dubai merkezli DP World geçtiğimiz aylarda kendi tarihinde bir ilke imza attı ve Türk şirketi Evyap Grubu ile stratejik ortaklık kararı aldı. . İki limanı kapsayan işbirliği, 2 milyon TEU kapasiteye ulaşarak Avrupalı devlerle rekabet edecek.

TÜRKİYE KAPASİTEDE BÖLGENİN DE EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Daha önce hisse satın alarak liman ve ülkelere adım atan DP World, bu kez Evyap Grubu ile iki büyük limanın altyapısını birleştirdi. Birleşme ile oluşacak olan yeni limanın, yıllık toplam konteyner elleçleme kapasitesi 2 milyon TEU'yu aşacak. Bu da yeni yapıyı sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de en büyük kapasitelerinden biri haline getirecek.

RIHTIM UZUNLUĞU SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR FARK YARATACAK

Dünya’ya konuşan DP World Evyap CEO’su Kris Adams, “Liman sektörünü düşündüğümüz zaman Türkiye’de İzmit bölgesi hala sanayinin kalbinde bulunuyor. Dolayısıyla bu iki stratejik ortalığın sahip olduğu 2 km’lik rıhtım uzunluğu sektörde önemli bir fark yaratacak. Bununla birlikte şirketin büyümesini sağlamayı hedefliyoruz. DP World Global olarak dünya ticaretinin yüzde 10’unu yönetiyoruz. Diğer yandan bu birleşme ile ulaşılan 1.4 milyon TEU kapasite Türkiye ticaretinin de yüzde 10’unu oluşturuyor” dedi.

50 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM

Kris Adams, “Liman sektörünü düşündüğümüz zaman Türkiye’de İzmit bölgesi hala sanayinin kalbinde bulunuyor. Dolayısıyla bu iki stratejik ortalığın sahip olduğu 2 km’lik rıhtım uzunluğu sektörde önemli bir fark yaratacak. Bununla birlikte şirketin büyümesini sağlamayı hedefliyoruz. DP World Global olarak dünya ticaretinin yüzde 10’unu yönetiyoruz. Diğer yandan bu birleşme ile ulaşılan 1.4 milyon TEU kapasite Türkiye ticaretinin de yüzde 10’unu oluşturuyor” diye konuştu.

"ÖZELLEŞTİRMELERİ TAKİP EDİYORUZ"

 Evyap ve DP World birleşmesi hakkında konuşurken asıl merak edilen konulardan biri de vitrine çıkması planlanan yeni limanlar oldu. Her iki yönetici de üçüncü ülkelerde değil, Türkiye’ye odaklanma potansiyelinden bahsetti. DP World Evyap CEO’su Kris Adams, “Türkiye’nin verimli genç ve üretken bir nüfusu var. Biz de Türkiye pazarına uzun vadeli olarak bakıyoruz” dedi. Özelleştirme süreçlerini de takip ettiklerini belirten Adams, “Ege, Akdeniz, Marmara pazarın her alanını takip ediyoruz. Yeteri kadar ilgi arz ettiğini düşündüğümüz, değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümüz bir fırsat karşımıza çıkıncaya kadar da bekleriz. Biz konuya uzun vadeli yaklaştığımızdan projelerin bu anlamda uzun vadeli olduğunu düşünmediğimiz sürece yer almayacağımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.