Yurt dışı ürünleri satan pek çok e-ticaret sitesi bulunuyor. Buralardan daha uyguna geliyor diye alışveriş yapanlara kötü haber geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre; 30 euroyu aşmayan eşya ile bin 500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesi yapıldı. Buna göre, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen ürünlerden yüzde 30, diğer ülkelerden gelenlerden ise yüzde 60 vergi alınacak.

E-TİCARETTE YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ

4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti bin 500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60 vergi alınacak. Ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde söz konusu oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

YURT DIŞI ALIŞVERİŞTE LİMİT 30 EURO’YA DÜŞÜRÜLDÜ

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karar ile birlikte daha önce 150 euro olarak karşımıza çıkan yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 30 euroya düştü. Yani bundan sonra yapacağınız harcamalar 30 euro limitini geçerse satın aldığınız ürünlerin gümrükten geçmesi mümkün olmayacak. Bu karardan sonra harcama limitleri beş kat daha düşük bir seviyeye inmiş oldu.

YURT DIŞINDAN ALIŞVERİŞTE VERGİ DE ARTTI

Karar yalnızca bununla da sınırlı değil. Aynı zamanda yurt dışı alışveriş vergileri için de bazı değişikliklere gidildi. Artık yurt dışından sipariş edilen ürünler için vergi artışı uygulanacak. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kargolarda daha önce yüzde 18 olan vergi dilimi yüzde 30’a çıkacak. AB dışındaki ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise daha önce yüzde 30 olan vergiler yüzde 60 bandına yükselecek. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.