Dünya

Zelensky’den Rusya ile barış açıklaması: Jeopolitik kararlılık olmadan mümkün değil!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 959’uncu gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi’ne katıldı. Zirvede konuşan Zelensky, jeopolitik kararlılık olmadan barışın mümkün olmadığını kaydetti. Ukraynalı lider, NATO’nun güçlendirilmesi gereken konular olduğunu vurgulayarak “Ukrayna'nın NATO'da yeri var mı? Eğer öyleyse ve bu doğrulanırsa, Putin jeopolitik olarak kaybedecek" ifadesinde bulundu.

Abone Ol

Moskova ile Kiev arasındaki savaşın 959’uncu gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, ülkesinin kendi geleceğine ilişkin bağımsız karar verdiğini aktararak “Jeopolitik kararlılık olmadan barış mümkün değildir. Ekim, kasım ve aralık aylarında durumu barışa ve uzun vadeli istikrara taşımak için gerçek bir fırsatımız var. Savaş alanındaki gelişmeler, bu seçimi yapma fırsatı yaratıyor. Bu da savaşı en geç 2025'e kadar sona erdirecek kararlı eylem lehine bir seçim olur” diye konuştu.

“BARIŞ PLANI TÜM ORTAKLARLA PAYLAŞILACAK”

Zelensky, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesi için hazırladıkları Zafer Planı’na da değindi. Planı ABD Başkanı Joe Biden'a tanıttığını belirten Zelensky, planı bundan sonra tüm ortaklarıyla paylaşacaklarını söyledi. Planın ilk maddesinin Avrupa'nın jeopolitik güvenliği ile NATO'nun güçlendirilmesi için gereken konuları içerdiğini vurgulayan Zelensky, “Ukrayna'nın NATO'da yeri var mı? Eğer öyleyse ve bu doğrulanırsa, Putin jeopolitik olarak kaybedecek” ifadesinde bulundu.

2 PATRIOT VURULDU

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da ABD üretimi 2 adet Patriot uzun menzilli hava savunma füze fırlatıcısını vurduklarını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemlerine ilişkin bilgi verildi.

131 ASKERİ BÖLGE BOMBALANDI

Rus uçakları, silahlı insansız hava araçları, füze ve topçu birliklerinin, yaptıkları saldırılarla ABD üretimi AN/MSQ-104 savaş kontrol kabinini, AN/MPQ-65 çok işlevli radar istasyonunu ve 2 adet Patriot hava savunma füze fırlatıcısını vurduğu belirtilen açıklamada, Ukrayna askerlerinin ve teçhizatlarının bulunduğu 131 bölgenin de bombalandığı aktarıldı.

ABD ÜRETİMİ HIMARS FÜZELERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Açıklamada, "Hava savunma sistemleri, ABD üretimi 6 HIMARS füzesini düşürdü ve 96'sı özel askeri operasyon bölgesi dışında olmak üzere 205 uçak tipi insansız hava aracını imha etti” ifadesi kullanıldı.

Macaristan'dan Ukrayna'ya verilecek 50 milyar dolarlık krediye engel Macaristan'dan Ukrayna'ya verilecek 50 milyar dolarlık krediye engel