Altın Fed tarafından gelen indirim söylemleri ve Powell’in enflasyon ile ilgili iyimser açıklamalarının etkisiyle değer kazanmıştı. Fed’in faiz indirimine başlayacağına dair tahminler ons altını desteklemeye devam ediyor. Ons tarafında yukarı yönlü hareketlilik yaşanıyor. 

ONS ALTIN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 2 bin 524.12 seviyesine yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri  2 bin 546.40 dolarda seyrediyor.

GRAM ALTIN REKORUNU TAZELEDİ

Ons altından aldığı destekle gram altın rekorunu tazeledi. Altının gramı 2 bin 762 TL ile tarihi zirvesini gördükten sonra 2 bin 760 seviyesinden işlem görüyor.

FED’İN İNDİRİM SİNYALİ ALTINI DESTEKLİYOR

Merkez Bankası başlanlarının katıldığı Jackson Hole toplantısında kritik açıklamalardan bulunan Fed Başkanı Jerome Powell faiz indirimleri konusunda olumlu sinyaller geldi. Powell’in söylemleri altında yukarı yönlü destekledi.

Analistler, Powell’ın Cuma günkü konuşması altın için dönüm noktası olduğunu dikkat çekerek Fed’in faiz indirimlerine başlamasıyla altında daha fazla yükseliş yaşanabileceği öngörüsünde bulunuyor.

DEV KURULUŞLARDAN ALTIN İÇİN YIL SONU TAHMİNLERİ GELDİ

Dev kuruluş ve bankalardan altın için iyi senaryolar gelmeye devam ediyor. Aralarında Goldman Sachs’in de olduğu bazı bankalar altının 2 bin 700 dolara yükselebileceğini öngörüyor.

Bank of America’dan da kritik tahminler geldi. Bankanın stratejisti Michael Hartnett, altın fiyatları rekor seviyelere yakın seyretmesine rağmen yatırımcılara altın almaları tavsiyesinde bulundu. Hartnett, Perşembe günü yayınladığı notta, yatırımcılara "merkez bankalarının yaptığı şeyi yapmalarını, altın almalarını" önerdi.

Citigroup gevşek para politikaları ve resesyon riski nedeniyle artan dalgalanmayla beraber altın ETF’lerine girişlerin 6-12 aylık dönemde önemli oranda devam edeceğini belirtti. Kuruma göre ons altın 2025’in ortalarında 3 bin dolara ulaşabilir.

UBS Group ilk indirim sonrası ETF’lere yüksek miktarlı girişlerin devam edebileceğini ve altının 2024’ün son çeyreğinde 2 bin 600 dolara yükseleceğini öngördü.

KÜLÇE ALTINDAN GÜÇLÜ PERFORMANS

Külçe altın 2024 yılı için rekor serilerine imza attı. Birikim olarak kullanılan başlıca emtialar arasında performansıyla dikkat çeken altın bu yıl 2.5 milyar dolarlık net çıkış yaşadı. Altın yatırımcısına rekor ralliden kar fırsatı sundu. Analistlere göre bu durum merkez bankalarının bu zamana kadar görülmemiş altın alımlarıyla açıklanıyor. Bu yıl en çok altın alımı yapan banka Çin Merkez Bankası olmuştu. Rezerv varlığı olarak altın dolardan sonra geliyor.