Ekonomi

Asgari ücret ne kadar olacak? Yüzde kaç neye tekabül ediyor? Uzman isim o detay için "devrim olur" deyip yanıt verdi

2024 yılının son aylarına yaklaşırken gözler yavaş yavaş asgari ücrete çevrilmeye başladı. 17 bin 2 TL olan asgari ücret için farklı senaryolar masada yer alırken, enflasyon oranları da rakamda belirleyici olacak. Yüzde hesaplamalarına göre ücretler kuruş kuruş hesaplandı ancak ne kadarlık bir zam yapılacağı yıl sonunda netleşecek. Konuyla ilgili Ekol TV'ye konuşan İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, rakam verip farklı bir detaya dikkat çekti.

Abone Ol

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı yoldan ise herkesi ilgilendiren asgari ücrette heyecan başladı. Yılsonuna doğru adım adım yaklaşırken, 2025 asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleri doğrultusunda hesaplamalar yaparak birçok senaryoyu masaya yatırıyor. Peki 2025 asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç neye tekabül ediyor? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre, İstanbul'da 4 kişilik ailenin açlık sınırı 20 bin TL bazında. Yoksulluk sınırı ise 71 bin TL'ye dayanıyor. Hal böyle olunca asgari ücretin de 20 bin TL'nin üzerine çıkması bekleniyor. Asgari ücrette yüzdelik tablosu ise şöyle;

Yüzde 20; 20 bin 400 TL
Yüzde 25; 21 bin 250 TL
Yüzde 30; 22 bin 100 TL
Yüzde 35; 22 bin 950 TL
Yüzde 40; 23 bin 800 TL

"ASGARİ ÜCRETTEKİ GİBİ BİR VERGİ İSTİSNASI YOK" 

İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, asgari ücretle ilgili Ekol TV'ye değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, asgari ücrette aslında bir gelir avantajı olduğunu söyledi. "Asgari ücret üzerinde gelir alanlara da bu asgari ücrete ilişkin ona isabet eden vergi istisnası neyse o düşülüyor" diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;

"Dolayısıyla esas gelir vergi istisnası asgari ücrette. Asgari ücrette gelir elde edenler onların tam anlamıyla bir asgari ücretteki gibi bir vergi istisnası yok. Matrahtan bir indirim yapılıyor orası biraz daha hazinenin kendisini düşünerek 'bir irat kalır mı istisnaya rağmen?' diye düşünerek planladığı bir alan. Biz buna dekont sistemi diyoruz. Gelir vergisi ücretli üzerinde hala bir karabasan gibi devam ediyor."

"DİZAYN EDİLİRSE BU DEVRİM OLUR"

Matrahlarda ve vergi gelir dilimlerinde yılbaşından itibaren bir güncelleme olacağını dile getiren Yılmaz, "Ücretli için oranlar yüksek. Burada ücretliye özel daha düşük gelir vergisi oranları dizayn edilirse bu devrim olur" dedi.

"O YÜZDEN YÜZDE 40 OLMA İHTİMALİ VAR"

Asgari ücretli sayısının Türkiye'de çok fazla olduğunu anımsatan Yılmaz, asgari ücrete yapılacak zam oranıyla ilgili tahmini şöyle açıkladı:

"O yüzden yüzde 40 olma ihtimali var. Yıllık Merkez Bankası'nın, OVP'nin toplamda yılsonuna enflasyonu yüzde 42'ye ulaştırma tahmini var."