Chevron'un yeni yüksek basınçlı çıkarma teknolojisi, petrol arama çalışmalarına yatırım yapmaya devam ettiğinin sinyalini veriyor. Yenilenebilir enerjiye yönelimin artmasına rağmen, bu gelişmeler petrol için uzun vadeli talebin güçlü olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en büyük güneş paneli, elektrikli araç ve rüzgar türbini üreticisi Çin, Suudi Arabistan'daki Marjan sahasında kullanılacak dünyanın en büyük açık deniz petrol platformunu inşa etti.

Çin medyasına göre yapı, ülkenin büyük ölçekli açık deniz enerji altyapısının geliştirilmesinde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca platform, büyük bir yapıya yatırımı motive edecek kadar petrol talebinin olduğunu da işaret ediyor.

PLATFORM DEVASA BOYUTLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Platform özellikleri ile de dikkat çekiyor. 24 kat yüksekliğindeki platform 17.000 tonun üzerinde bir ağırlığa sahip olacak. 15 basketbol sahası büyüklüğünde bir güverteye sahip olacak deniz platformu yıllık 24 milyon ton ham petrol, yani yaklaşık 176 milyon varil ve 7,4 milyar metreküp doğal gaz kapasitesine sahip olacak.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK

Platform Suudi Arabistan'a gidecek ve gelecek planlarında üretimi artırmayı amaçlayan bir genişleme sürecinden geçen Marjan sahasına kurulacak . Program 12 milyar dolara mal olacak ve sahanın kapasitesine günlük 300.000 varil ekleyerek toplam 800.000 günlük varil sayısına (bpd) ulaşacak. Ayrıca etan ve doğal gaz sıvıları üretimine 360.000 bpd daha ekleyecek. Sahanın gaz üretim kapasitesinin günlük 2,5 milyar metreküp artması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin 2029 yılına kadar zirve yapacağını ve bir sonraki yıl daralmaya başlayacağını öngörmüştü. Suudi Arabistan düşen petrol fiyatları nedeniyle daha geniş üretim kapasitesi genişletme programını iptal etmişti.

MEKSİKA’DAKİ TEST DİKKATLERİ KURTARILABİLİR ALANLARA ÇEVİRDİ

Çin mega platformunun tamamlanması, bu sefer Chevron'dan gelen başka bir atılımla da aynı zamana denk geldi. Şirket geçen hafta Meksika Körfezi'ndeki derin su kuyusunda yeni bir yüksek basınçlı çıkarma teknolojisini başarıyla test ettiğini duyurmuştu. Meksika Körfezi, mevcut küresel üretimin yaklaşık 50 gününe denk gelen, dünya çapında bilinen 5 milyar varilden fazla petrol ve gaz kaynağına fayda sağlayabilecek bu yeni teknolojinin test alanı olacak. Teknolojinin başarısı, daha fazla kaynağın kurtarılabilir hale gelebileceği anlamına geliyor.

Kıdemli bir Chevron yöneticisi "Anchor projesi enerji sektörü için bir atılımı temsil ediyor" yorumunu yaparken "Bu sektörde ilk olan derin su teknolojisinin uygulanması, daha önce erişilmesi zor olan kaynakları açığa çıkarmamızı sağlayacak ve sektör için benzer derin su yüksek basınç geliştirmelerine olanak tanıyacak." demişti.

PETROL ENDÜSTRİSİNİN BİTTİĞİ ÖNGÖRÜLERİNİ ÇÜRÜTÜYOR

Enerji analisti David Blackmon, The Telegraph için kaleme aldığı köşe yazısında konuyla ilgili yorumda bulunarak , Çin platformu ve Chevron teknolojisiyle ilgili iki haberin, açık deniz sondajının yeniden tüm hızıyla devam ettiğinin kanıtı olduğunu ve enerji dönüşümünün petrol endüstrisini yavaş yavaş öldürdüğü yönündeki öngörüleri çürüttüğünü belirtti.

IEA PETROL TALEBİNDE TAHMİNİNİ KORUDU

Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı yeni aylık petrol raporunu yayınladı ve petrol talebinin bu yıl ve gelecek yıl için günlük 1 milyon varilden az büyüme tahminini korudu. Ancak analistler Marjan platformu ve Chevron yüksek basınç teknolojisi gibi yatırımların kısa vadeli olmadığını belirtiyor. Yatırımlar hidrokarbonlara yönelik sürdürülebilir uzun vadeli talebe cevap verecek yatırımlar olarak öne çıkıyor.