DarpHaber'in haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Kemal Kılıçdaroğlu’nun, tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı övdüğü gerekçesiyle 2 yıldan 3.5 yıla kadar hapsi istendi. 

"SUÇU VE SUÇLUYU ÖVME"

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında başlatılan soruşturma, MHP Milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu’nun 5 Şubat 2020’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçeyle gündeme geldi. O dönemde dokunulmazlığı bulunan Kılıçdaroğlu hakkındaki şikâyet, dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından işleme alındı. Yapılan 4 yıllık soruşturmanın ardından savcılık, Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ‘ ‘Suçu ve Suçluyu Övme’ suçundan 2 yıldan 3.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. 

AÇIKLAMALAR 3 OLAY BAŞLIĞI ALTINDA TOPLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlementerler Bürosu tarafından hazırlanan 9 sayfalık iddianamede, Kemal Kılıçdaroğlu’nun suç teşkil ettiği iddia edilen açıklamaları 3 olay başlığı adı altında anlatıldı.  

CEZASI KESİNLEŞEN DEMİRTAŞ’I ÖVDÜ

Hazırlanan iddianemede Kılıçdaroğlu’nun İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "PKK terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanan ve 4 yıl 8 ay hapis cezası kesinleşen Selahattin Demirtaş'ı işlediği sabit olan suçlardan dolayı övdüğü ifade edildi. 

DEMİRTAŞ’I TUTUKLAMAK HUKUK FACİASIDIR

Kılıçdaroğlu’nun Eylül 2019’da Moda Deniz Kulübünde ve gazetelerde Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması ile ilgili yaptığı “Gayet güzel, yargının bağımsız olmadığını söylüyorum. Kendisi beyefendi hâkim yerine geçiyor, ‘Bunları bırakamayız’ diyor. Sen misin hâkim, kürsüde oturan kişi mi hakim? Hakime diyor ki, böyle karar ver, bak bırakmayacaksın diyor. Hakim de biliyor ki, bırakırsa başına hangi felaketler gelecek. Hakimde de vicdan kiraya verildiği için olur diyor; tutuklayalım, beyefendi böyle istedi, uzun süre hapiste tutalım diyorlar. Haksız yere içeride olan çok kişi var. Eren Erdem'den tutun Osman Kavalaya’ ya kadar. Sivil toplum örgütlerinden, askeri öğrencilere ve yazar çizerlere kadar gereksiz yere yatan birçok insan var. Bunlar haksız yere yatıyorlar. Türkiye'de adaletin olmadığını, siyasal baskıların yargıçlar üzerinde de sürdürüldüğünü herkes biliyor. Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerekirken siyasal iktidarın talebi üzerine tekrar tutuklanması aslında bir hukuk faciasıdır” ifadeleri iddianamede yer aldı. 

CHP lideri Özel'den Kılıçdaroğlu'na açılan davaya tepki: Cesedimi çiğnemeniz lazım CHP lideri Özel'den Kılıçdaroğlu'na açılan davaya tepki: Cesedimi çiğnemeniz lazım

‘DEMİRTAŞ HAKLI’ SÖZÜ İDDİANAMEDE

Eski CHP liderinin 20 Haziran 2019’da verdiği söyleşide, Demirtaş’ın mahkemede salonunda söylediği, ‘Ben Kürdistan dediğim için yargılanıyorum, Sayın Binali Yıldırım’ın da benim yanımda olması gerekirdi’ sözlerine ilişkin “Demirtaş haklı. Kürt kökenli ya da Kürt vatandaşlarımızın Ekrem Bey'e ilgi göstermesi onların hoşuna gitmiyor. Diyarbakır’a gidip 'Kürdistan’ sözcüğünü kullanıyorlar ama Selahattin Bey aynı sözcüğü kullandığı için hapse atıyorlar. Bu aklın, mantığın alacağı bir şey mi?“ ifadeleri de iddianamede belirtildi.

YPG TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR

Kılıçdaroğlu'nun 21 Ekim 2014'te İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü söyleşisinde "YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur." dediği aktarılan iddianamede, "Kılıçdaroğlu, bu açıklamasıyla, YPG'yi bağımsızlık ve özgürlük savaşçıları olarak gördüğünü açıkça beyan etmiştir" ifadelerine yer verildi.

MİTİNGTE FETÖCÜLERİ ALKIŞLATTI

05 Aralık 2016 tarihinde Adana Mitingi yapan Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecileri alkışlattığı belirtilen iddianamede “Alkışlatılan ve isimleri okunan kişilerin birçoğu, FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek suçlarından mahkûm edilmiştir” denildi.

GÖRÜNTÜLER SAVCILIKTA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma esnasında şikâyete konu olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşma ve görüntülerini Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünden talep etti. Emniyet Kılıçdaroğlu’nun 21 farklı yer ve zamanda yaptığı, açıklama, konuşma, röportaj ve sosyal paylaşımlarını CD’lere aktarıp çözümünü yaparak savcılığa iletti. Görüntüler ve  açıklamalar delil olarak iddianamede yer aldı.

SİYASİ DEĞERLENDİRME 

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'in savunma dilekçesine de yer verildi. Dilekçede, Kılıçdaroğlu hakkındaki soruşturmaya konu edilen beyanlarının, kişisel görüş çerçevesinde yapılmış siyasi değerlendirme mahiyetinde olduğu öne sürüldü ve bu nedenle şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi talep edildi.

3.5 YIL HAPİS VE SİYASİ YASAK

Savcılık hazırladığı iddianamenin son kısmında “Şüphelinin beyanlarının kamu düzenini bozmaya elverişli boyutta olması, toplumun dirlik ve düzeni açısından açık, yakın ve somut bir tehlike hali yaratacak koşullarda bulunması nedeniyle atılı zincirleme şekilde ‘Suçu ve suçluyu övme’ suçunun unsurları itibariyle oluştuğu anlaşılmıştır" dedi. Savcılık, Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 yıldan 3.5 yıla kadar hapsini, ayrıca hakkında ‘Siyasi yasak’ uygulanmasını talep etti.