Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarına ilişkin hayata geçirilen ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin 27 Eylül tarihi itibari ile zorunlu hale geleceği bildirildi.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi'nin 27 Eylül tarihinde zorunlu hale geleceğini bildirdi. Ticaret Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşım şu şekilde:
“İkinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirecek, dolandırıcılık vakalarını tümüyle ortadan kaldıracak yeni sisteme geçiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Noterler Birliği iş birliği ile hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül tarihi itibari ile zorunlu hale gelecek”

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

Türkiye Noterler Birliği tarafından yayımlanan bilgilendirmeye göre Güvenli Ödeme Sistemi, noterliklerde yapılmakta olan ikinci el araç satış işlemleri sırasında satış bedelinin bir banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşu aracılığıyla ödenmesini sağlayan sistemdir.

Güvenli Ödeme Sisteminin kullanıldığı işlemlerde, noterlikte araç satış işlemi tamamlandığı anda satış bedeli otomatik olarak satıcının hesabına aktarılacak, bu sayede para transferi güvenli bir şekilde tamamlanarak hukuki işlem güvenliği sağlanacaktır.

Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılması için Türkiye Noterler Birliği ile entegrasyon sağlamış olan aracı kuruluşlara ait mobil/web uygulamaları üzerinden ya da şubeler nezdinde başvuru yapılması gerekmektedir.

HİZMETİ HANGİ KURUMLAR VERİYOR?

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi olan gerçek ve tüzel kişiler ile Yönetmeliğin 5 inci maddesi uyarınca bir takvim yılı içerisinde (1.1.2024-31.12.2024) üçten fazla satış yapmış olan gerçek ve tüzel kişilerin Yönetmeliğin 4/1-ç maddesi gereği sadece motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon, ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki araçlarının satış işlemlerinde satış bedelinin tamamının veya bir kısmının nakit olarak ödenmesi (kağıt para, havale, EFT gibi yöntemlerle ödenmesi)  halinde Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılması 01.05.2024 tarihi itibariyle zorunlu olup, bunun dışında kalan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılacak araç satış işlemlerinde ise isteğe bağlı olarak kullanılabilecektir.

Güvenli Ödeme Sistemi hizmetini vermekte olan aracı kuruluşların güncel listesi www.tnb.org.tr adresinde sunulmaktadır.

Kaynak: iha