Üniversite kayıtlarında sona gelinirken, gözler okulların açılacağı tarihe çevrildi. Barınma konusunda son hazırlıklarını yapan öğrenciler ya yurt ya da kiralık ev seçeneğini değerlendiriyor.

Yüksek enflasyon kiraları vururken büyük kentlerde neredeyse kiralar asgari ücretin bile üstüne çıktı. Bu artıştan en çok zarar gören ise öğrenciler oldu. İkinci el eşya piyasasında bile fiyatlar el yakıyor. İstanbul’daki ikinci el piyasasına bakılınca tablonun hiç iç açıcı değil. Öğrenci ev kiralamak istediğinde cepten çıkacak en az para 25 bin TL olurken, kaliteye göre fiyatlar 40 bin liranın üzerine çıkıyor.

İKİNCİ EL EŞYA BİLE DUDAK UÇUKLATIYOR

İstanbul ve diğer büyük kentlerde kiralar aldı başını gitti. Öğrencilerin büyük kısmı yurtta kalıyor, ancak yurt bulamayanlar ya da buralarda kalmak istemeyenler ev bulma telaşına girdi. Öğrenci kesesine göre ev bulmakta zorlanıyor. Buna bir de evi baştan aşağıya döşemek de eklenince rakamlar dudak uçuklatan boyutlara varıyor. Hürriyet’in haberine göre, bir öğrenci evi için gerekli beyaz eşya ve mobilya için en temel ihtiyaçlar sadece karşılandığında en düşük rakamın 25 bin TL olarak öne çıkıyor.

Üsküdar’da ikinci el eşya ticareti yapan Eşref Duman, beyaz eşya fiyatlarının 3 bin 500 ila 12 bin lira, baza ve yatak fiyatının 2 bin ila 5 bin lira, gardırobun ise 1.500-3 bin lira arasında olduğunu ifade ediyor.

FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 60 ARTTI

Duman, “Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 60 civarında arttı. Bu sene bir ev ortalama 25 bin liraya dizilir. Ama bu sene satışlar yavaşladı. Çünkü ev kiraları çok yüksek. Bu durum herkesin yurt tercih etmesine neden oldu. Geçen sene mal yetiştiremiyorduk. Bu sene daha iki kere toplu mal sattık” dedi.

EN TEMEL EŞYALAR BİLE ARTIK MALİYETLİ 

Kadıköy’deki ikinci el piyasası da Üsküdar’dakine benzer. Bir Kadıköy esnafı fiyatları şöyle anlattı:

Buzdolabı 4 bin lira, öğrenciler genellikle üç kapılı gardırop alıyor onların fiyatı da 3 bin lira, tek kişilik yatak-baza bin 500 lira, 5 kg çamaşır makinesi 4 bin 500 lira, bulaşık makinesi de 4 bin lira. Toplam ortalama 20-25 bin lira tutuyor.

Eskisi kadar çok öğrenci gelmiyor. Öğrenci sezonu kalmadı. Kadıköy’de kiralar çok yüksek olduğundan öğrenciler yurtları tercih ediyor.

SIFIR ÜRÜN ALMAK İSTERSENİZ RAKAMLAR KATLANIYOR

Üsküdar’da sıfır ürün satışı yapan mağaza sahibi Mustafa Ekşi de eşyaların maliyetinin 35-40 bin liraya geldiğini, öğrencilere indirim yaptıklarını ancak öğrencilerin kiralardan dolayı yurtlara yöneldiğini belirtti.

Fiyatları anlatan Ekşi, “Yatak-baza-başlık 6 bin lira, çift kişilik de 9 bin 500 lira, gardırop 4 bin 500 lira, TV ünitesi 2 bin 500 lira, şifonyer 3 bin lira, dolap 4 bin 500 lira. Öğrenciler bir kaç kişi eve çıkıyor ve aldıkları ürünleri paylaşarak kullanıyor” dedi.

PENDİK’TE DURUM NASIL?

Pendik’teki mağaza sahibi Taner Kayıkçı, bir öğrenci evini kurmanın maliyetinin 35-40 bin lira tuttuğunu belirtti.

Kayıkçı, “Orta seviye bir buzdolabı 10 bin lira, çamaşır makinesi 7 bin lira, gardırop 5 bin lira, çift kişilik yatak-baza 5 bin lira, tek kişilik ise 2 bin 500 lira, köşeli koltuk 5 bin lira. Artık öğrenciler eve çıkamıyor, bu sene sadece bir grup öğrenciye eşya verdik, artık memur bile evde üç kişi yaşıyor. Daha çok evini yenilemek isteyenlere satış yapıyoruz” dedi.