Japonya’daki bireysel yatırımcılar, yeniden Japon Yeni’ne karşı Meksika Pezosu ve Türk Lirası’nda pozisyon açmaya başladı. Hız kazanan TL hareketliliği 2000’li yılların carry trade söylemini akıllara getirdi.

TL KARŞISINDAKİ NET SATIŞ POZİSYONU “KARA PAZARTESİ” ÖNCESİNE DÖNDÜ 

Yatırımcılar, pezo ve liraya yöneldi. Yene karşı yüksek getirili para birimlerine geri dönen yatırımcılar, Tokyo Financial Exchange Click 365 verilerine göre, Meksika pezosu ve Türk lirası karşısındaki net kısa (satış) pozisyonları “kara pazartesi” öncesindeki seviyelere döndü.

CARRY TRADE İŞLEMLERİ ÇÖZÜLMÜŞTÜ

BloombergHT haberine göre, verilerde, TL’nin yen karşısında yükselişine yönelik pozisyonların 5 Ağustos’tan itibaren yüzde 4 arttığını gösterdi. Kontratlar, “kara pazartesi” de denilen piyasalarda çöküşler görülen 5 Ağustos günü, carry trade işlemlerinde çözülmeyle yüzde 17 gerilemişti.

Carry trade, yen borçlanarak yüksek getirili ülke para birimlerine yatırım yapmayı öngören bir yatırım şekli olurken, Japonya Merkez Bankası (BOJ) 31 Temmuz’da ikinci kez faiz artırınca Japon yeni değer kazanmış ve çözülme piyasaları etkilemişti.

KALDIRAÇ DÜŞÜK VE RİSK KONTROL ALTINDA

Traders Securities’den Yoshio Iguchi, bireysel yatırımcıların carry trade işlemlerine geri döndüğünü ancak toparlanmanın yavaş olduğunu belirtti. Iguchi, “yatırımcıların piyasaya temkinli bir şekilde geri döndüğünü” vurgularken, kaldıracın düşük ve riskin kontrol altında tuttulduğunu belirtti.

JAPON EV KADINLARI NE YAPMIŞTI?

Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınları, yatırımlarında yeniden yüksek faizli Türk tahvillerini tercih etti. 2000’lerin başlarında ‘Bayan Watanabe’ olarak anılmaya başlanan kimonolu Japon ev kadınları birikimlerini ya da ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlandıkları parayı yüksek faizli Türk Lirası cinsi bono ve tahvil satın almakta kullanıyorlardı. Vade sonunda da kazancı yeterli görmeleri durumunda bono ve tahvilleri satıp kendi para birimlerine dönüyorlardı. Japon ev kadınlarının tercihi olan Türkiye’nin o zamanki en büyük rakibi Brezilya, Rusya ve Meksika idi.

Kimonolu kadınların Türkiye’ye olan yoğun ilgisinin ilk sinyali, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2012 Haziran ayı sonundaki Japonya gezisinde gelmişti. Bakan Babacan, “Benim Tokyo ziyaretimden sonra tahvil ihracı yaptık ve çok yüksek talep geldi. Japon ev hanımları artık Türk kağıdı almak istiyor, Türkiye’nin algısının olumlu olmasının bir sonucu olarak” dedi.

2010’da Japonya’da 136 milyon dolar düzeyinde olan TL cinsinden bono satışı 2012’nin ilk yarısında 2 milyar dolara çıkmıştı. İngiliz bankası ilk 6 ayın ışığında Japon kadınların Türkiye’ye ilgisinin daha da artacağını söylerken analistler bu ülkede TL cinsinden bono satışının yıl sonunda 5-6 milyar dolara yükseleceğini öngörüyorlardı.