Devlet kurumlarında çalışma düzeni değişiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı taslak düzenlemenin ayrıntıları kulislerden sızdı. Kamuya gelecek esnek çalışma pek çok memurun özel yaşamına göre iş hayatını düzenlemesini de olanak sağlayacak. Kamu görevlilerinin çalışma koşullarını ve mesailerini yeniden düzenleyecek çalışma iş hayatına ilişkin pek çok yeniliği de getiriyor.

MİLYONLARCA ÇALIŞAN İÇİN TASLAK METİN HAZIRLANDI

Bunun için milyonlarca memurun esnek çalışmasıyla ilgili yönetmelik taslağı hazırlandı. Sabah’tan Faruk Erdem’in ulaştığı taslağa göre memurlar işe başlama ve bitiş saatlerini kendileri belirleyecek. İsteyen uzaktan da çalışabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü yeni nesil çalışma modelleriyle ilgili uygulamanın kamuda da yer alması uzun süredir gündemdeydi. Pandemide başlayan esnek çalışma modeli devlet kurumlarında uygulanmış, salgın sonrası kamu kurumları normal çalışma düzenine geçmişti. Pandemi sonrası sadece özel sektörün yararlandığı esnek yani hibrit ya da uzaktan çalışma artık kamu personelinin de yararlanacağı şekilde yeniden modelleniyor. Söz konusu esnek çalışma sisteminin uygulanmasıyla ilgili yönetmelik taslağı Bakanlık tarafından hazırlandı.

MESAİ DEĞİŞİKLİĞİ MEMURLARIN İŞ YAŞAM DENGESİNİ SAĞLAYACAK

Üzerinde çalışmaların devam ettiği taslağa göre esnek çalışmanın amaçları şöyle sıralandı:

Memurların iş-yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olmak

İşe bağlılıklarını, sorumluluk bilinçlerini ve verimliliklerini artırmak

İşe geliş-gidişteki olası zaman kaybını önlemek

Trafik sıkışıklığını azaltmak

Hasta, çocuk engelli ve yaşlı bakım sorumluluklarını kolaylaştırmak

İdari hizmet masraflarını azaltmak ve kamu kaynağının israfını önlemek

MEMUR YAZILI BAŞVURU YAPMADAN MESAİSİ DEĞİŞTİRİLMEYECEK

Memurların esnek çalışma saatlerini uygulanmasıyla ilgili sistem gönüllülük esasına dayanacak. Böylece memurun yazılı müracaatı olmadan esnek çalışmaya zorlanamayacağı yönetmelik taslağında hüküm altına alınıyor. Esnek çalışan memur ile çalışmayan arasındaki özlük hakları bakımından eşitlik de korunuyor. Her iki kesim arasında ayrımcılık da yapılamıyor.

MESAİ SAATLERİ İÇİNDEKİ ŞAHSİ İZİNLER KALKIYOR

Yeni taslağa göre esnek çalışma uygulamasında bazı temel noktalar şöyle belirlendi:

Esnek çalışma sisteminde zaman dilimi 'esnek zaman ve çekirdek zaman olarak ikiye ayrılacak.

Memurların çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu iken, esnek zaman içerisinde bu zorunluluk bulunmuyor.

Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak şekilde kurumlar tarafından belirlenecek.

Memurlara, günlük çalışma sürelerinin başlangıcını ve bitişini belirlemede serbestlik tanınabiliyor. Ayrıca kurumlar bunu sabitlenmesini de isteyebilecek.

Memurlar çekirdek saati içerisinde kurumda bulunmak zorunda olup, doktor randevularını, banka, fatura ve benzeri şahsi işlemlerini esnek zaman içerisinde gerçekleştirmek zorunda olacak.

ÇALIŞMA SÜRELERİ BİLİŞİM SİSTEMİ ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLECEK

Uzaktan çalışmada memurlar çalışmalarını, kurumun çalışma ortamı dışında, kanuni günlük veya haftalık çalışma sürelerine bağlı kalmaksızın bilişim sistemi üzerinden yürütecek. Ancak, bir projenin gerçekleştirilmesi ya da geçici süreli bir görevin yerine getirilmesi amacıyla tayin edilen sürede teslim edilmek kaydıyla yetkili amir tarafından verilen görevler uzaktan çalışma kapsamında bilişim sistemi kullanılmadan da yerine getirilebilecek.

YAKINI ENGELLİ OLANA KISMİ ÇALIŞMA İMKANI

Kısmi zamanlı çalışma, hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç veya engelli bakım yükümlülüğü bulunan memurlar bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla yazılı başvuruda bulunmaları üzerine, bu maddede belirlenen esaslar çerçevesinde kanuni çalışma sürelerinden daha az süreyle çalışmalarını yürütecek. n MEMURLAR anne, baba, eş, çocuk veya kardeşlerinin kaza veya geçirdiği bir hastalık neticesinde belirli bir süre tedaviye ihtiyaç duyması nedeniyle ya da yaşlı ve bakıma muhtaç anne veya babaları için yılda en fazla iki ay süreyle günde beş saat çalışabilecek.

4’LÜ VARDİYA SİSTEMİNDE MESAİ SAATİ BELİRLENDİ

Hesaplama dönemi haftalık veya iki haftalık olmak üzere memurların seçebilecekleri yoğunlaştırılmış çalışma şekilleri sırasıyla şöyle:

a) 9/80 çalışma saati: Memurun iki haftada dokuz gün seksen saat çalışıp, ikinci haftada bir günü izin olarak kullanmasıdır.

b) 4/40 çalışma saati:

Memurun haftada dört gün kırk saat çalışıp, bir günü izin olarak kullanabilmesidir.

c) 4/36-1/4 çalışma saati:

Memurun haftada dört günü günde dokuz saatten otuz altı saat ve bir yarım günü dört saat çalışarak kalan yarım günü izin olarak kullanabilmesidir.

c) 4/36-1/4 çalışma saati:

Memurun haftada dört günü günde dokuz saatten otuz altı saat ve bir yarım günü dört saat çalışarak kalan yarım günü izin olarak kullanabilmesidir.