Ortadoğu gerilimleri nedeniyle çatışma riskinin diğer ülkelere kayabileceği endişeleri nedeniyle yeni güne yükselişle başlayan petrol Libya’dan gelen petrol üretim sahalarının kapatılacağı haberlerinin ardından tırmanışa geçti.

PETROL FİYATLARI 80 DOLARI GEÇTİ

NYMEX'de Batı Teksas ham petrolü yüzde 2.55 artışla varil başına 76.74 dolar olurken, Brent ham petrolü yüzde 2.56 artışla 81.05 dolara yükseldi. Petrolün varil fiyatı 16 Ağustos'tan bu yana ilk kez 80 doların üzerine çıktı. Brent petrolde günlük yükseliş de yüzde 2.4'ü buldu.

FED VE LİBYA FİYATLAMADA ETKİLİ OLDU

Petrol fiyatlarının yükselişinde Fed başkanı Jerome Powell’ın da Jackson Hole’de verdiği faiz indirim sinyali etkili olmuştu. Ortadoğu'da ateşkesin çıkmaza sürüklenmesi etki ve Libya'da üretimin askıya alması petrolde yükselişi destekledi.

LİBYA KRİZİ PETROLE SIÇRADI

Libya'nın doğusunda bulunan yürütme organı karşı siyasi kampın merkez bankası başkanını değiştirme hamlesine karşı olarak tüm petrol üretim ve ihracatını durduracağını açıkladı.

Libya'nın doğusundaki hükümet, Trablus merkezli karşı siyasi organın merkez bankası yönetimini değiştirmek üzere harekete geçmesinin ardından tüm petrol üretim ve ihracatını durduracağını açıkladı.

Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “mücbir sebeplerin” tüm sahalar, terminaller ve petrol tesisleri için geçerli olduğu belirtildi.

Milyarlarca dolarlık enerji gelirinin yöneticisi olan merkez bankasını kimin yöneteceği konusunda bir haftadan uzun bir süredir devam eden tartışmalar siyasi bölünmeleri derinleştiriyor ve BM arabuluculuğundaki barış anlaşmasını tehdit ediyordu.

Ülkenin batısında uluslararası alanda tanınan hükümet, istifa etmeyi reddeden başkan Sadık El-Kebir'i değiştirmeye çalışıyor. Yerel basına göre bir hükümet heyeti bugün görevi devralmak üzere merkez bankasının ofislerine girdi.