Sigara üzerindeki enflasyon baskısını azaltmak amacıyla yapılan yeni düzenleme ile sigara vergilendirme yapısında değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren düzenleme, sigara üzerinden alınan nispi verginin düşürülmesi ve maktu verginin artırılmasını içeriyor. Bu düzenleme ile sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirilirken, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya yükseltildi.

BÜTÇEDE KAYIP OLMAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla yapılan bu vergi değişikliği, sigara firmalarının maliyet artışlarını daha az fiyat artışıyla karşılamasını sağlayacak. Düzenleme, bütçede herhangi bir gelir kaybına neden olmadan, sigara firmalarının birim maliyet artışına karşılık fiyatları 5,17 lira yerine 4,38 lira artırmalarını yeterli hale getirdi.

Bu vergi değişikliğiyle sigara fiyatlarındaki artışın enflasyona olan etkisini hafifletmek hedefleniyor. Maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması beklenen düzenleme, enflasyonla mücadele kapsamında önemli bir adım olarak görülüyor.

Sigara

PEŞ PEŞE MAÇ GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Philip Morris (PM), JTI ve BAT sigara grupları yeni fiyat listelerini duyurmuştu. JTI grubunun en ucuz sigara fiyatı 67 TL, en pahalı sigarası 81 TL olurken, Philip Morris grubunda en ucuz sigara 72 TL, en pahalı sigara 81 TL oldu. British American Tobacco’nun en pahalı sigarası 89 TL’ye, en ucuz sigarası ise 68 TL’ye yükseldi. Imperial Tobacco’da ise en ucuz sigara 65 TL, en pahalı sigara ise 80 TL olarak belirlendi.

Kaynak: Haber Merkezi