Ekonomi

Vergi ve cezalara çok büyük zam geliyor! Yılbaşı zamlarını yazdı, okuyan aman yeni yıl gelmesin diye isyan etti

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, yılbaşında uygulanacak yeniden değerleme oranı ile ilgili flaş bir yazı kaleme aldı. Naki Bakır, 2025 yılında uygulanacak ve emlak vergisinden araç muayene ücretine kadar bütün kalemleri etkileyecek zammın neredeyse yüzde 50'yı bulacağını yazdı.

Abone Ol

Türkiye'deki milyonlarca emekli, memur ve çalışanlar 2025 yılının Ocak ayında maaşlara yapılacak zammı bekliyor. Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, bugünkü yazısında yılbaşında uygulanacak yeniden değerleme oranı ile ilgili flaş bir makale kaleme aldı. Naki Bakır'ın yazısını okuyanlar "Aman yılbaşı gelmesin" diye isyan etti.

İşte Naki Bakır'ın köşe yazısından dikkat çeken noktalar:

OVP ENFLASYON ORANI YÜZDE 17.5 AMA...

2025 yılında uygulanacak olan yeniden değerleme oranının yüzde 44 civarında olacağı öngörülüyor. Bu oran, emlak vergisinden araç muayene ücretlerine kadar birçok alanda önemli bir artışa neden olacak.

2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon oranı yüzde 17,5 olarak öngörülse de, başta emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezaları gibi pek çok alandaki vergilere yüzde 44 oranında zam yapılacak. Bu zamların kaynağı, Vergi Usul Kanunu'na göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranıdır.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI

Yeniden değerleme oranı, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) dayanarak hesaplanıyor ve her yılın Ekim ayı itibarıyla son on iki aylık ortalamalar dikkate alınarak belirleniyor. 2025 başında geçerli olacak yeniden değerleme oranı, Ekim 2024’te açıklanacak olan enflasyon verileriyle kesinleşecek. Ancak mevcut veriler, bu oranın yüzde 44 civarında olacağını gösteriyor.

2020’de yüzde 9,11 olan yeniden değerleme oranı, 2022’de yüzde 36,2’ye çıkmış, 2023’te ise yüzde 122,93 ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmıştı. 2024 başında yüzde 58,46 olarak uygulanan oran, 2025’te yine yüksek bir seviyede olacak ve birçok vergi, harç, ceza ve ücret bu oran üzerinden zamlanacak. Böylece yüksek enflasyonun yarattığı mali yük, vatandaşlar üzerinde hissedilmeye devam edecek.

HANGİ KALEMLER ZAMLANACAK?

3 Kasım’da açıklanacak olan yeniden değerleme oranıyla birlikte 2025 başında zamlanacak başlıca vergi ve harçlar şunlar olacak:

- Emlak vergisi
- Çevre temizlik vergisi
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Özel iletişim vergisi
- Trafik cezaları
- Araç muayene ücretleri
- Pasaport ve ehliyet harçları
- Yurt dışı çıkış harcı